Hungarikumok

 

A hungár és mag(y)ar szó elemzése


A hungár és mag(y)ar szó elemzése


 Hunor és Magyar:
Ikrek a magyar csillagos égen
A világ ma minket többnyire hungarnak nevez. Mi, magunkat magyarnak mondjuk.
HUNGAR = HUN + GAR
A HUN szó az ősi nyelven vezetőt, uralkodót, elsőt és irányítót jelent, mely népnévvé lett.
A GAR jelentése a mai magyar nyelvben: erő, sokaság, tömeg, egybegyűjtés, gyűjtemény. A GAR rokonszavai-szóbokra: GAR-am, GAR-at, GER-jed, GOR-é, GYAR-apít, GYÁR-t, GYAR-mat; idegen nyelvekben: GAR-ner, GAR-den, GAR-da, GAR-drobe. (A GUR-uszanszkrit szó pedig „súlyosat” jelent. E szó a lelki tanítómesterre utal, akinek tanításai, tudása és lelki megvalósítása nagyon „súlyosak”, lényegesek.)
HUN - GAR, tehát a hunok tömege, sokasága, népe.
A HUN népnévvel kapcsolatosan vegyük észre: érdekes módon a legtöbb európai nyelven az elsőt is hasonló módon mondják. Így a: latin (un - una - uno), francia (ön), angol (one), német (ein), közép-amerikai indián (hun), maja (hun) jelentése EGY-ELSŐ a legelső szám. Az ókori görög történetírók, és Herodotos is, de az egyiptomiak Trogus Pompeiusnak is azt mondják, hogy a szkíták a világ legelső népe, náluk öregebb nincs, tehát ELSŐ, azaz HUN (un, uno, una, one, ein).
HUNGAR, tehát a hagyomány, de értelmezés szerint is jelentheti az első népet.
MAGYAR, a MAG tömege, sokasága, népe. A magyar nevet európai krónikákban nem találjuk, mert minket hunként ismert az akkori környezetünk, ahogyan ma is. A hunok papi törzse volt a MÁGUS törzs, a vezetők, lelki irányítók, táltosok törzse, mivel ők adták a hun népek szellemi vezetését.
Így a MAGYAR a magasok, mágusok törzse, tömege, áradata, sokasága, árja: MAG-I-AR = MAGYAR.
Minden MAG, MAR, MAK, MAJ, MA kezdetű szó a világ minden nyelvén a legszebbet, legfennköltebbet, legértékesebbet, leghatalmasabbat, legcsodálatosabbat jelenti, mint MAG-na, MAG-ister, MAG-nifico, MAG-nate, MAJ-or, MAJ-esty, MAG-nus, MAG-ia, MAH-omed.
Érdekes megjegyezni, hogy az arabok a Szfinxet ABU HUN névvel illetik.
A HUN ABA első teremtő erőt jelent. Magyarul ez is érthető, hisz az (a)BA ékjelének (X) jelentése is az ősi magyar írásban nemző, teremtő erőt ad.
Ugyanakkor az is érdekes, hogy kozmikus hitükben a maják a Tejút közepét, a csillagok születésének helyét, hasonlóan HUNAB KU névvel illetik, ami nyelvükön anyaméhet jelent, mely ugyancsak a teremtésnek a helye.
 

Szerkesztés dátuma: hétfő, 2013. május 6. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 1,438 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Tudás a magyar nyelvben
Előző cikk: A magtól a gombig Következő cikk: A magyar nyelv magyaráz


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: