Hungarikumok

 

Ősszógyökök magyarul


Ősszógyökök magyarul

Az ősnyelv ránkmaradt ősszógyökei fellelhetők az emberiség mai nyelveiben. Ezáltal minden mai nyelv valamilyen mértékben az ősnyelv származéka.

Kérdés, hogy melyik mai nyelv őrzött meg az ősnyelvből többet?

A Párizsi Sorbonne Egyetem kutatói számítógép segítségével megvizsgálták a világ közel 3000, kis és nagy, élő és holt nyelvét abból a szempontból, hogy melyik őrzött meg legtöbbet az ősműveltség nyelvelemeiből, vagyis az ős-etimonokból (etimon: valamely szó alapformája, őse, amelyből származik). Ezek alapján megállapították, hogy a magyar az egyetlen nyelv, mely szavaiban 68% -ot őrzött meg az ős-etimonokból, míg pl. az angol nyelv 4%, a latin 5%, a héber 5%, a csendes-óceáni nyelvek 7%, az indiai munda-khol 9%, a tibeti szanszkrit 12%, az őstörök, türkmén 26% ős-etimont tartalmaz. Ez az elképesztő százalékarány újabb bizonyítéka a magyar nyelv ősiségének.

Ősszógyökök 

Példa ősszógyökökre, melyek a magyar nyelvben megfordítva is azonos, vagy rokon jelentésűek: CSeReg-ReCSeg, ÉL-LÉt, ÉSZ-SZEllem, FI-IFjú, GYÍK-KÍGYó, HUZat-ZUHatag, KAP-PAKol, KERet-REKesz, KÖP-PÖK, LAP-PALa, LEHetőség-HELYzet, LIBeg-BILleg, MÁZ-ZOMánc, RECCS-CSERR, REZeg-ZEReg, RÉT-TÉR, ROPpan-PORhad, ROKkan-KORhad, ROSkad-SORvad, RÖG-GÖRöngy, SÍR-RÍ, OSZt-SZOrz, TARol-aRAT, TŰZ-SÜT, VÉT-TÉV, VÍZ-ZIVatar, ZUBog-BUZog, ZSARát-paRÁZS

 


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. május 5. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 3,658 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Tudás a magyar nyelvben
Előző cikk: Magyar nyelv, emberi szellem Következő cikk: Ősszó-e a lábas szó?


   







Tetszik 1 Ujj Piroska kedveli
Ujj Piroska




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: