Hungarikumok

 

Sumérok és magyarok ősi írása


Sumérok és magyarok ősi írása

Mit ír a Wikipedia az ősi írással kapcsolatban?

„A Mezopotámiából előkerült írásforma (Uruk, mai Warka) közismerten a legősibb a világon, mellyel Mezopotámia elnyerte a „civilizáció bölcsője” elnevezést. A sumer írás párhuzamosan született az egyiptomi hieroglifákkal, és még néhány régebbi felirat is ismert, mely valószínűleg az írások őse lehet.” 

Mezopotámiai, sumér behatásnak tartották a tatárlakai korongon található rovásírást mindaddig, amíg ki nem derült a tatárlakai leletről, hogy 1000-1500 évvel régebbi. Valószínű, épp a fordítottja igaz: a Kárpát-medencéből juthatott el az ősi írás Mezopotámiába.

Magyarul érthető sumér városnevek: Ur, Uruk.

A föld, amit ma a tudósok Sumér-földnek hívnak, azok szerint, akik 5000 év előtt lakták soha nem Sumer, hanem MaDa vagy KieNGiRa volt a neve. Az asszír pusztítás előtt volt e népnek egy MaDaktu és egy HUNnir nevű városa is.

Érdekes összehasonlítás: a sumérok magukat K_N_G_R-nek nevezték, a magyarok pedig H_N_G_R, vagyis hungárok. A két népnek hasonló hagyomá-nya volt saját védelmének biztosítására, - ugyanis folyamközbe telepedtek. A sumérek országa, Mezopotámia folyamköz, miként a magyarok Etelköz-e, Dunatiszaköz-e, vagy keleti őseik Tarim-medencei folyamköze.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. május 19. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 2,449 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Tudás a jelben. A magyar rovásírás ősi betüsora
Előző cikk: Isten jele a magyar címerben Következő cikk: Rovásbetűk európai piramisban


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: