Hungarikumok

 

Magyar íjászok csúcsteljesítményei (Hír)


Magyar íjászok csúcsteljesítményei (Hír)

Új távlöv rekordot állított fel Mónus József magyar íjász a Kína belső-mongóliai tartományának Ergun városában rendezett nyílt, nemzetközi hagyományos íjászversenyen. 2010-ben ugyanezen a versenyen Mónus döntötte meg az 1226 óta érvényes íjászrekordot is.

Mónus József saját készítés íjával és vesszőjével elért 653 méteres lövése minden korábbi rekordot megdöntött, és csaknem 145 méterrel haladta meg saját korábbi rekordját.

Az eredményt mongol, kínai és török bírák hitelesítették. A bajnokság szervezői az új csúcs tiszteletére emlékoszlopot emelnek, hasonlóan ahhoz, amikor a Mongol Birodalomban 1226-ban Eshunkei mongol íjász rekordtávolságra lőtt. Ezt az emléket Dzsingisz kán köve néven a szentpétervári Ermitázs Múzeumban őrzik.

A verseny második legjobb eredményét is magyar íjász értei el, a 15 éves Posta Csongor 11 ország és 12 tartomány több mint száz versenyzőjét előzte meg.

Budapesten 2010 márciusában rendeztek Nyílegyenes Távlövő Bajnokságot, amelyen Mónus József megdöntötte az akkor 784 éve felállítortt rekordot. A Mónus József - Grózer Csaba páros nyila 508,74 méterre szállt, hat méterrel haladva meg a középkorból ismert rekordot, amely 502,5 méter volt. 

2012. augusztus 11-én, a Kurultájon Mónus József ugyancsak világrekordot állított fel. Atilla nagyfejedelem 453-ban bekövetkezett halálára emlékezve, a Kurultáj küzdő arénájából több tízezer ember előtt 453 méter távolságra lévő céltáblát talált el. A céllövészet lejegyzett történelmében nem jegyeztek fel ilyen távolságba leadott sikeres találatot.

Mónus korábban úgy nyilatkozott, távlati célja, hogy a 907-es pozsonyi csata emlékére 907 méter fölé lőjön el egy nyílvesszőt.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. április 21. Szerkesztette: Vetési Zoltán
Nézettség: 2,319 Kategória: Magyar kincsek, egyetemes értékek » Testvérhagyomány válaszúton
Előző cikk: Egy kis szófejt : kurultaj Következő cikk: Ujgurok


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: