Hungarikumok

 

Hun üst


Hun üst

Van egy igen régi használati tárgyunk amely szerencsére újra az ismertség fényébe került. Legalábbis egyre jobban bekerül a köztudatba.

Egy olyan tárgy amelyet az akkori korban általános elterjedéssel használtak, őseink a Hunok.

Hun üst amelyet egy darabból öntöttek. Minden bizonnyal rézből vagy ónozott bronzból készítették. Teljes hossza 60 cm, az üst szájának átmérője 42 cm, súlya kb. 22 kg volt (bár találtak egy 90 cm-es és 41 kg-os hun üstöt is). A lábait vagy a talpazatát minden bizonnyal valamilyen melegítéses, forrasztásos eljárással és szegecsekkel rögzítették a testhez. Az üstöt díszítettsége, különböző motívumok használata, valamint az alapanyag is a belső-ázsiai fémművesség öröklődését mutatja. Nemcsak a peremét díszíti levélminta, hanem két fogóján is volt 3-3 darab. Különleges kidolgozása, díszítése azt mutatja, hogy a Hun társadalom életében kiemelkedő szertartások során használták.

Ugyanakkor nézzük meg magát a formát és máris szembeötlik számunkra, hogy a későbbi korok igen kedvelt főzőedénye mint például a bogrács honnan is kapta a formáját és használati funkcióját valamint alkalmazási technikáját.

Hogy hol találtak ilyen üstöt?

Törtel-Czakóhalma, Rádpuszta (Balatonlelle mellett), stb.

Igazából sok magyar településen találtak ilyen üstöket, közel 1500 darabról van már tudomás.

A kép az eddigi legnagyobbat mutatja, ez a Törteli üst. Nagykőrös mellett van a hely ahol találták


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. szeptember 13.
Nézettség: 3,067 Kategória: Magyar gasztronómia
Előző cikk: Hántolt köles Következő cikk: Jellegzetes magyar ételek és bográcsozás


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: