Hungarikumok

 

Szováti kék


Szováti kék

Származási hely: Magyarország, Hajdúszovát és környéke. Kitenyésztése postagalamb, show homer és king fajták keresztezésével és az utódok küllemi jegyeinek rögzítésével 1975-1986 közötti években történt. Elismerten önállófajtaként 1987- ben került a magyar fajták jegyzékébe.

A küllem főbb jellemzői: Közepesnél nagyobb termetű, jól izmolt, közel vízszintes testtartású, csak szalagtalan (sima) kék szín-illetve rajzváltozatban elismert húshaszonfajta. Az ivarérett hímek átlagos testsúlya 700-900, a tojóké 600-700 gramm.

Fej: A test tömegéhez viszonyítva közepes nagyságú, laposan ívelt. Az enyhe ívelésű, a csőrtő felé elkeskenyedő homlok a fejtetőn át a tarkóig töretlen ívben folytatódik. A pofák teltek, de nem elődomborodók.

Szem, szemgyűrű: A fej oldalainak középpontjában ülő szemek tágnyílásúak, élénk tekintetűek. A szivárványhártya narancsvörÖs. A szemgyűrűk keskenyek. A tollazat színének megfelelően szürkén pigmentáltak.

Csőr: Erős tőből indulva, enyhén lefelé irányuló. A felső kéve gerince kissé ívelt, hegye az alsó káva végére hajlik. A csőrszaru sötét pigmentje a csőrgerincen fekete csíkban megy át. Az orrdudorok közepesen fejlettek, sima felületűek, fehéren porozottak.

Nyak: Függőleges tartású, közepesnél kissé hosszabb, vastag tőből indulva a fejfelé fokozatosan elvékonyodik. A toroktáj kis ívben kimetszett.

Mell: Széles, jól izmolt, mérsékelten emelt tartású, enyhén előre domborodó.

Hát: A szárnybúbok között széles, a derék felé fokozatosan elkeskenyedő és mérsékelten lejtő.

Szárnyak: Jól izmoltak, a test oldalaihoz feszesen simulók. A szárnybúbok a nyak- tő illetve a mell tollaival részben fedettek. A szorosan zárt evezők végei a farokra fekszenek, egymást nem keresztezik és nem érnek a kormánytollak végéig.

Farok: Keskeny, lapos, a hát lejtését törés nélkül követve lefelé irányuló. A szorosan egymásra záródó kormánytollak száma 12, fekete farokpánttal szegettek. A farokvég a talajt nem érinti.

Lábak: Közepes hosszúságúak, mérsékelten tágállásúak, a testet középpontjában támasztják alá. Az apró tollakkal feszesen fedett lábszárakat (alsó comb) a mell tollai csaknem a térdízületig takarják. Az erős csüdök tollatlanok, sötét vörösek. Az ujjak jól terpesztettek, a karmok színe a csőrével egyezően sötét.

Tollazat: Dús, a test felületére feszesen simuló, a kék színnek megfelelően gazdagon púderezett.

Színváltozatok: Kizárólag szalagtalan (sima) kék színben Illetve rajzváltozatban elfogadott. Az evezők zászlói és a farokpánt sötétek, illetve feketék. A fedőtollazat kék színe lehet sötétebb vagy világosabb árnyalatú. A sötét nyak tollazatot zöld zománcozottsága teszi ragyogóvá.

Enyhe hibák: Előírtnál kissé szűkebb lábállás, farok mellé kifutó, enyhén lisztezett zászlójú evezők, sötét fej, a nyaktollazat enyhén violás árnyalatú lakozottság, feltűnően világos derék

Súlyos hibák: Apró terme, méreten aluli testtömeg, meredek testtartás vagy mérlegállás, keskeny mell, takaratlan hát, szűk vagy rogyott lábállás, fajtaidegen (nagy, gömbölyű, húzott vagy szögletes) fej, lapos fejtető, sápadt, széles, húsos szem- gyűrűk. Felálló vagy lógó faroktartás, kívánatosnál hosszabb, szélesebb, ívelt vagy osztott farok.

Az értékmérő küllemi jegyek elbírálásának sorrendje: Testfelépítés, alak, lábak, állás, tollszerkezet, fej, szem, szemgyűrű.

Gyűrűméret: 10 mm


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. szeptember 13. Szerkesztette: Klapka Emese- Csilla
Nézettség: 2,987 Kategória: Magyar állatfajták » Galamb
Előző cikk: Szolnoki keringő Következő cikk: Temesvári bukó


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: