Hungarikumok

 

Székesfehérvári bukó


Székesfehérvári bukó

Származási hely: Magyarország, Székesfehérvár és környéke

A küllem főbb jellemzői: A keringő galambokra jellemzően keskeny, viszonylag rövid, karcsú testű. Izmos, arányos mellszélességű, erős szárnyú, eleven mozgású, lejtős testtartású bukó galamb. Hossza 21-23 cm, magassága 19-21 cm

Fej: Kissé húzott, keskeny, hátrafelé szélesedő, felülről nézve a tarkónál a legszélesebb. Oldalnézetben a csőrhegytől a tarkóig “V” formájú, ék alakú homlokkal. A fejtető nyújtottan ívelt, a tarkó felé lejt. Magasan tűzött, kissé előredűlő, félkör alakú fésűt visel, melynek felső éle a fej érintősíkja felett 3-5 mm-el végződik és oldalt a fülekig ér. A felfelé irányuló fésűtollak és a lefelé álló hátsó nyaktollak között bevágás van.

Szem, szemgyűrű: Az élénk tekintetű, arányosan nagy szem, keskeny, kétsoros, piros színű, finom szövetű, sima szélű, kör alakú szembőrrel szegélyezett. A világos tollazatúaknál, (kék, ezüst, fehér) megengedett a világosabb piros (rózsaszínes) szembőr. Az egyszínűeknél gyöngyszem, szívhátúaknál a bükkönyszem a kívánatos.

Csőr: Középhosszú, a csőrzugtól a csőrkáva végéig 14-16 mm. T® vastag, vilagos szaruszínű, a vízszintessel közel 45 fokot bezáró, egyenes és e alakú. A csőrdudor fehéren porozott, kicsi, vékony, és sima felületű.

Nyak: A test más részeihez viszonyítva rövid, telt, lefelé szélesedő, kissé ívelt. Közel függőleges tartású. A testhez erős alappal csatlakozik. A torok ívben kikerekített.

Mell: Arányos szélességű, kissé előredomborodó, rövid jól izmolt.

Hát: A vállaknál széles, rövid, a farok felé lejt és keskenyedő.

Szárnyak: Közép hosszúak, izmosak, dús tollazatuk testhez simuló. A faroknál 2-3 cm-el rövidebbek, végeik a farok kormánytollain nyugszanak, nem kereszteződnek, de nem Is nyitottak.

Farok: Közép hosszú, keskeny, a hát .‘onalát törésmentesen követi, a szárnyakon 2-3 cm-rel túlérő, a földet nem érinti. A kormánytollak száma: 12.

Lábak: Arányosan középhosszúak, élénk pirosak, párhuzamosak, tollatlan csüddel. A karmok szaruszínűek.

Tollazat: Testhez simuló, dús, feszes. A fedőtoflak széles zászlójúak. A tiszta, egyenletesen telt és fényes tollazat a követelmény.

Szín és rajzváltozatok:

Egyszínűek: fekete, ezüst, vörös, Sárga, fehér, májszín

Rajzváltozatok:

Szívhátúak: fekete, kék, ezüst, vörös, sárga, májszín

Színes: a nyak, a begy, a mell, a combok előtt 2 cm-rel keresztbefutó éles vonallal határoltan, a váflfedőtollak, a hát a derékig, a farok a fedő és támasztótollaival, a fésű és a fülrajz (fülőke) tollazata

Fehér: szárny, a derék, a hastollak, a combtollai, a fej a szem középső vona- láig, a csőr alatti szakálika, legfeljebb 1,5 cm. mélységben.

Súlyos hibák: Púpos testtartás, hosszú nyak, széles, magas, meredek homlok, gömbölyű fej, görbe nyitott, rövid, hosszú és az un. “cinke csőr”. Erősen hátradűlő, fejre simuló és a hézagos fésű. Kidudorodó, lilás, kárminvörös vagy pergamen színű, továbbá vastag, durva szembőr. Túl nagy, nyitott szakáilka. A fülőke hiánya. Feltűnő törés a csőr és a homlok között. A felemás, a kukorica, és a tört szem. Csüngő, kereszteződő testtől elálló, hosszú,a farok végéig érő szárny. Túl nagy test, magas állás, hosszú farok. A farok alsó támasztótollazatában fehér toll. A szívhátúaknál a fehér mezőben színes, a színes mezőben fehér tollak. A sötét színű karom és csőr. Az előírt színek eltérő árnyalata.

Enyhe hibák: Alacsonyan tűzött, a fej tetejét éppen elérő, a fejtetőn magasan túlérő, továbbá a szegfűszerűen szórt toliszerkezetű fésű. A fésűnél a lánc kezdemény, a toll rózsa (forgó), továbbá a fésű alatti bevágás hiánya, valamint a sörény. Enyhe törés a csőr és a homlok vonala között, hosszú, lapos fejtető. A színes rajzhatár kisebb szabálytalansága. A jelzett csőr és karom az egyszínű feketék esetében.

Az értékmérő küllemi jegyek elbírálásának sorrendje: Fej, szem, szemgyűrű, alak, testfelépítés, csőr, szín, rajz.

Röpkövetelmény: 30 perc hosszidő, bukdácsolás

Gyűrűméret: 7 mm


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. szeptember 13. Szerkesztette: Klapka Emese- Csilla
Nézettség: 3,177 Kategória: Magyar állatfajták » Galamb
Előző cikk: Szegedi magasszálló keringő Következő cikk: Szolnoki bagdetta


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: