Hungarikumok

 

Magyar díszposta


Magyar díszposta

Származási hely: Dél-kelet Magyarország - elsősorban Gyula, és Orosháza városok, valamint a környező települések.

A küllem főbb jellemzői: Impozáns, jól izmolt, erős testfelépítésű, emelt meflű, lábtoflas utazóposta jellegű, de annál nagyobb testű és hosszabb galamb. Magassága 27-30 cm, hossza 37-40 cm.

Fej: A szemek között széles, a csőr irányába ékszerűen elkeskenyedő, minden irányban enyhén ívelt.

Szem, szemgyűrű: Narancsszínű, a szemboltok párhuzamosak, A szembőr enyhén durva szövetű, pergamen színű.

Csőr: Középhosszú egyenes, a felsőcsőrkáva hegye kissé lehajló. A sötét színváltozatok, a vörös kovácsoltak, vörös fakók csőrszaruja fekete. A kék fakók, sárga fakók, sárga kovácsoltak, sárgák, vörösek, fehérek csőrszaruja viaszszínű. A dereseké, a darabos tarkáké az alapszínnek megfelelő. A csőrdudor az idősebb galamboknál durvaszövetű, osztott és fehéren porozott.

Nyak: Függőleges tartású egyenes vonalú. Széles alappal indul a vállak közül, arányosan hosszú és a fej irányába elvékonyodó. A toroktáj nagy ívben kikerekített.

Mell: Szembetűnően emelt tartású telt, széles és jól lekerekített.

Hát: A vállak között széles, a farok irányába ékszerűen elkeskenyedő, takart. Az ideális lejtése: 35-40 fokos.

Szárnyak: Testhez simulók, erőteljes pajzsúak. Az evezők a kormánytollak szélein nyugszanak, nem keresztezik egymást, a kormánytollak végeinél kb. 3 cm-el rövidebbek. A szárnybúbok szabadon állók.

Farok: Erősen zárt, maximum 2 toll szélességű, a hát lejtését törés nélkül követi, a talajt csaknem érinti. Kormánytollak száma 12. A zsírmirigy kifejlett.

Lábak: A közepes hosszúságú lábak combján jól fejlett sarkantyútollak, a csüdökön és az ujjakon erős 3-5 cm hosszú tollakból álló, jól rendezett taiptollazat foglal helyet, amelyben az előre irányuló tollak nem kívánatosak. A karmok színe a csőr színével megegyező.

Tollazat: Dús, és a testet feszesen takarja. A színek teltek, élénkek. A tollazat egészségesen fénylő, lakkos csillogású. Legfőképpen a nyakon található fémes csillogás, tolipúdere erőteljes.

Szín és rajzváltozatok: Elfogadott minden postagalamb színben.

Súlyos hibák: Lábtoll hiánya, rövid szárny és farok, vízszintes állás, rövid nyak, aránytalanul kicsi fej, gerle csőr, keskeny, horpadt mell, laza tollazat.

Enyhe hibák: Kívánatosnál keskenyebb fej, a homlok és a csőr találkozásánál lévő enyhe törés, vékony nyak, vékony csőr, a párhuzamostól kicsit eltérő lábak.

Az értékmérő küllemi jegyek elbírálásának sorrendje: Fej, szem, szemgyűrű, alak, toliszerkezet, csőr, csőrdudor, szín, fény.

Gyűrüméret: 10 mm


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. szeptember 13. Szerkesztette: Klapka Emese- Csilla
Nézettség: 3,696 Kategória: Magyar állatfajták » Galamb
Előző cikk: Magyar csirkegalamb Következő cikk: Magyar óriás galamb


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: