Hungarikumok

 

Dél- Bácskai keringő


Dél- Bácskai keringő

Származási hely: A 30-as évektől kezdődően, de főként a második világháború utáni évtizedekben kialakított makói, a szegedi és a fésűs kőnigsbergi gyöngyszemű keringők egymás közötti keresztezésével Újvidéken és környékén, Bácska déli vidékein állandósultak, s hozták létre a jellegzetes bélyegeket viselő fajtát.

Küllem főbb jellemzői: Közepes, keringő termetű, melltől a farokvégig 22-24 cm hosszúságú, vizonylag alacsony állású, közel vízszintes testtartású, széles, enyhén emelt mellű, fésűs, simalábú keringőfajta.

Fej: A testméretekhez viszonyítva aránylag kicsi. A széles, csaknem meredeken ívelő homlok lapos ívű fejtetőben folytatódik, S a határozott ívű tarkótájon ülő fésűben fejeződik be, mely középmagasan tűzve fültől-fülig ér, s tollaival a tarkóra símul. Enyhén elálló éle nem haladja meg a fejtető ívének legmagasabb pontját. Végeit rozetták zárják le, a nyak hátsó éléhez sekély bevágódás alatt kezdődő, rövid tollazatú sörényben csatlakozik, mely a nyaktő közelében olvad be a vállak közé érkező tollazatba.

Szem, szemgyűrű: A pofák közepén, a fejtető ívének legmagasabb pontja alatt helyezkedve, közepes nagyságúak, s enyhén előredomborodók. A kis pupillanyílást keretező szivárványhártya a bükkönyszemű fehérek és a szívhátúak kivételével, lehetőleg tiszta vagy csak igen enyhén vérezetten gyöngyszínű. A kékek és a kovácsoltkékek (risze gyakran kékesszürke alapon, tűhegynyi, sötét pontokkal tarkított. A finom szövetű szemgyűrűk kétsorosak, sima felületűek. A kékek és a kovácsoltkékek esetében pergamen színűek vagy kékesszürkék. Minden egyéb szín- és rajzváltozatra vonatkozóan követelmény a halvány (pacal színű) szemgyuru.

Csőr: A középhosszú méret alsó határán, tőben erős, enyhén lefelé irányuló. A felső káva töve a homlokhoz tompaszögben törve kapcsolódik. A kávák kékek, kovácsolt kékek, fekete tarkák és fekete örvösök esetében sötét szaruszínűek. Minden egyéb szín- és rajzváltozat csőrszaruja világos. A feketék a különböző színű szalagosak, a többszínűek és a homlokfoltos szívhátúak felső csőrkávájának sötét futtatottsága vagy a káva hegyének sötét jelzettsége elfogadott. Az orrdudorok simák, alig kiemelkedők, felületük fehéren porozott.

Nyak: közepes hosszúságú, tőben erős, a fej felé fokozatosan vékonyodó, tartása függőleges.

Mell: Széles, alig emelt, enyhén előredomborodó. A váilbúbokat a nyaktő és a mell tollai részben takarják.

Hát: Széles vállközből indulva rövid, a derék felé kissé lejt és egyenletesen elkeskenyedik.

Szárnyak: A test oldalaihoz feszesen simulók, pajzsban szélesek, a hátat tökéletesen takarják. Az elsőrendű evezők szorosra zártak, hegyük a farokra fekszik, de az ellenkező oldaliak egymást nem keresztezik, s a farok végét nem érik el.

Farok: Közepes hosszúságú, a keskenyre zárt kormánytollai a hát lejtését törés nélkül követik, végük a talajt nem érinti. A kormánytollak száma 12.

Lábak: Alig közepes hosszúságúak. A sarokizületben enyhén tört csüdök és az ujjak tollatlanok, élénkvörösek. A karmok szarujának színe a csőrével egyező.

Tollazat: Dús, tömött, a testre feszesen simuló.

Színváltozatok:

Egyszínűek:

  • fehér, 
  • fekete, 
  • barna, 
  • vörös, 
  • sárga, 
  • ezüst, 
  • indigó; 
  • kék-, barna-, vörösés sárgakovácsolt.

Szalagosak:

  • kék (fekete szalagokkal), 
  • kék-barna-, vörös- és sárgafakó.

Sokszínűek

  • Tarkák: feketében, barnában, vörösben és sárgában.
  • Örvösök: a tarkák felsorolt színeiben.
  • Szívhátúak: az előbbi színeken kívül hígított (fakó) kék változatban is.

Szín és rajz: Követelmény az egyszínűek intenzív, egyenletesen telt pigmentáltsága és fénye; a kovácsoltság egész szárnypajzsra kiterjedő, egyenletes eloszlása, a szalagosak (kékek és különböző színű fakók) keskeny, párhuzamosan futó, a szárnypajzs hátsó részét átérő szárnyszalagjai és valamivel szélesebb farokpántja. A kékek csak fekete szárnyszalagokkal elismertek; a fakók színét a szárnyszalagok illetve farokpánt színe határozza meg. A fehér alapon tarkázottak lehetnek babos jellegűek vagy darabos tarkák. Mindkét esetben kívánatos a színes babok illetve foltok egyenletes eloszlása, de a tisztafehér hosszútollak (evezők és kormánytollak) babosak és darabos tarkák esetében is elfogadottak. Az örvösök ugyancsak fehér alapszíne a fejen, a nyakon, a mellen és a szárnypajzsok búbjainak tájékán babozott. Második éves kortól a tollváltással kapcsolatos “sűrűsödés” eredményeként az örv babozottsága kifejezettebbé válik, a fejen, a nyakon és a mellen Össze is folyhat.

Vörös örvösök esetében a “beérettséggel” sokszor együtt jár az elsőrendű evezők keskeny szegélyezettsége is. A szívhátasak mintázata a színes fésű forgóitól a nyak oldalainak felső harmadán fut a torok alá úgy, hogy a nyak elején 2-3 cm mélységű, ívben záródó homlokfolt (hód) díszíti, de elfogadottak a pontos és a tisztafehér fejűek Is. Színesek a fésűn kívül a nyak (az előke kivételével), a mell és a has, csaknem a lábakig, a szárnypajzs felső felére terjedő és a derékig érő hát- szív, valamint a farok fedőjével és támasztójával együtt. Fehérek a fejen kívül a szárnyak, a derék, a combok valamint az ülep a kloaka nyílásának vonaláig.

Enyhe hibák: Kis mértékben vérerezett szivárványhártya, nem tökéletesen takart hát, kisebb rajz-és színhibák (p1. fehér tollak a farokékben)

Súlyos hibák: Nagy termet, magas melltartás, mérlegállás, keskeny mell, hosszú evező- és kormánytollak, sarkos jellegű vagy lapos, nyújtott fej, magasan tűzött, a fejtetőn túlérő, elálló és keskeny, ferde és rozetták nélküli fésű, hosszú vékony csőr, pirkadt illetve vörös, durva szövetű vagy csak egysoros (cérna) szemgyűrűk, szűk lábállás, hosszú csüdök, laza tollazat, ejtett szárnyak, széles vagy túl hosszú farok.

Az értékmérő küllemi jegyek elbírálásának sorrendje: Fej, szem, szemgyűrű, alak, csőr, rajz, szín, testfelépítés.

Röpkövetelmény: 1 óra hosszidő

Gyűrűméret: 7mm


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. szeptember 13. Szerkesztette: Klapka Emese- Csilla
Nézettség: 3,029 Kategória: Magyar állatfajták » Galamb
Előző cikk: Debreceni pergő Következő cikk: Egri kék keringő


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: