Hungarikumok

 

Budapesti magasröptű csapos keringő


Budapesti magasröptű csapos keringő

Származási hely: Budapest és környéke, ahol a magasröptű “fehéreket” (gólyásokat) rendszeresen röptető tenyésztők hívták életre ún. jelző galambként. A küllem főbb jellemzői: Közepes keringő nagyságú, enyhén nyújtott törzsének tengelye közel vízszintes tartású.

Fej: Keskeny, hosszúkás. A homlok enyhe ívben emelkedve fordul a közel lapos fejtetőn át a legömbölyített tarkóhoz csatlakozva, a nyak hátsó élébe. Szem, szemgyűrű: A szivárványhártya halványszürkés árnyalatú gyöngyszínű, enyhe vérerezettséggel. A szemgyűrűk keskenyek, de kétsorosak, finom szövetűek, sima felületűek. A feketék és a kékek esetében szürkék. A vörösek és a sárgák szemgyűrűi sápadtak, enyhe sárgás árnyalattal.

Csőr: Közepes hosszúságú, zárt, tőben vastag. A csőrzugtól a felső káva hegyéig mért hosszúsága 15-17 mm. A homlokhoz törés nélkül csatlakozó csőrgerinc enyhén lejt. A feketék és a kékek csőrszaruja palafekete, a vörösöké és a sárgáké világos, halvány rózsás árnyalattal.

Nyak: Középhosszú, függőleges tartású, a fej felé elvékonyodó. A toroktáj ívben kikerekített.

Mell: Széles, jól izmolt, mérsékelten előredomborodó és enyhén emelt tartású.

Hát: A vállak között széles, a farok felé elkeskenyedő és egyenes vonalban lejtő.

Szárnyak: Hosszúak, a törzs oldalaihoz simulók. A válibúbok részben takartak. Az evezők hegye a farokra fekszik és annak végét csaknem eléri.

Farok: A hát esését törés nélkül követve lejtő, keskenyre zárt. A kormánytollak vége a talajt nem érinti. A kormánytollak száma: 12

Lábak: Közepes hosszúságúak, a combok takaratlanok. A csűd és az ujjak tollatlanok, élénkvörös színűek. A karmok színe a csőrével egyező, de a feketék és a kékek részben vagy egészben világos koromszaruja Is elfogadott.

Tollazat: Tömött, a testre feszesen simuló.

Szín és rajzváltozatok: Feketék, vörösek, sárgák és fekete szalagos kékek. Valamennyi színváltozat szélső 6-8 elsőrendű evezője fehér. A kékek színárnyalata a középkéktől a világos - postagalamb - kékig változó, de a derék, a has és a combok tollazatának színe a pajzsok színárnyalatával egyezőtónusú. A nyak tollazat minden színváltozat esetében csillogó.

Súlyos hibák: Gyenge csontozat, vízszintes “mérlegállás”, ritka, fénytelen tollazat, keskeny, kiemelkedő tarajú mell, durva, sarkos vagy gömbölyű fej, vörhenyes, egyenetlen felületű szemgyűrűk. a farkon kereszteződő evezők. A hason, a derékon, a combokon mutatkozó fehér tollak, a két szárny csaptollai között kettőnél több eltérés vagy hatnál kevesebb fehér evező. A kékek széles egymásra csúszó vagy megszakadt szalagjai, harmadik szalag kezdemény.

Enyhe hibák: A kívánatosnál erősebben vérerezett írisz. Az ellenkező oldali csap tollainak legfeljebb kettővel való eltérése. A kékek világosabb árnyalatú toroktája. Az értékmérő küllemi jegyek elbírálásának sorrendje: Fej, szem, szembőr, alak, csőr, rajz, szín, szárny, farok.

Röpkövetelmény: 3 óra hosszidő és 30 perc tűnő szállás

Gyűrűméret: 7 mm


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. szeptember 13. Szerkesztette: Klapka Emese- Csilla
Nézettség: 4,883 Kategória: Magyar állatfajták » Galamb
Előző cikk: Budapesti bíbic keringő Következő cikk: Budapesti magasröptű keringő


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: