Hungarikumok

 

Budapesti magasröptű keringő


Budapesti magasröptű keringő

Származási hely: Budapest és környéke.

A küllem főbb jellemzői: Méreteiben arányos, közepes nagyságú, élénk vérmérsékletű, zárt falkában hosszan és igen magasan szálló keringőfajta. Hossza begyétől a kormánytollak végéig 24-27 cm, magassága 20-24 cm. Testének tengelye a farok felé közepes mértékben lejt.

Fej: Sima, élek és sarkok nélkül. A homlok alig észlelhető íveléssel ér a szélességénél valamivel hosszabb fejtetőbe, mely tompított éllel fordul a tarkón át a nyak hátsó élébe. A pofák laposak az arcorr elvékonyodás nélkül ér a csőrtőhöz.

Szem, szemgyűrű: Az enyhén vérerezett, gyakran halványkékes árnyalatú, gyöngyszínű szivárványhártyát kétsoros, de nem széles, finom szövetű, kékesszürke szemgyűrű keretezi.

Csőr: A kávák tövétől a csőrhegyig 15-17 mm hosszú, ék alakú, tőben erős, hegye felé egyenletesen vékonyodó. A csőrgerinc a homlokhoz törés nélkül csatlakozva, kissé lefelé irányul. Az orrdudorok sima felületűek, alig kiemelkedők, fehéren porozottak. A kávák sötét szaruszínűek.

Nyak: Függőleges tartású a közepesnél kissé hosszabb. Erős tőből indulva a fej felé fokozatosan elvékonyodik. A toroktáj ívben kimetszett.

Mell: Széles mérsékelten előredomborodó, jellegzetesen emelt tartású, izomzata erősen fejlett. A mellcsonti taraj alig tapintható.

Hát: A vállak között széles a farok felé egyenletesen keskenyedve, egyenes vonal mentén, határozottan lejt.

Szárnyak: Jól fejlettek a test oldalaihoz feszesen simulók. A vállbúbok takaratlanok. A zárt evezők hegye a kormánytollakra fekszik s az ellenkező oldalival érintkezve a farok végét csaknem eléri.

Farok: Közepes hosszúságú, keskeny. Tollai szorosan egymásra fekvők a hát lejtésének irányát törés nélkül követik, végük a talajt nem érinti. A kormánytollak száma 12.

Lábak: Széles közből nőttek közepes hosszúságúak. A simalábúak csüdje élénkpiros, a harisnyások „lábszára” és ujjai a karmokig rövid tollakkal fedettek. A karmok szarujának színe a csőrével egyező.

Tollazat: Sűrű, kemény, a testre hézag nélkül és feszesen simul.

Szín és rajzváltozatok: A tollruha alapszíne fehér. Rajzváltozatai: gólyás, koszorúsnyakú szegett szárnyakkal, koszorúsnyakú fehér, szalagos, tiszta fehér.

Gólyás: A minden tarkázat nélküli, fehér tolltakaró elsőrendű evezőinek tollzászlói palaszürkén gólyázottak. A kormánytollak az evezőkével egyező színű farokpánttal szegettek, de lehetnek fehérek is.

Koszorúsnyakú, szegett szárnyakkal: A gólyásokéval azonos mintázatán túl a nyakon a begy közepéig terjedő, violás zöld, fémesen csillogó, zárt koszorú. A két szárny gólyázott evezőinek száma egyező és hétnél kevesebb nem lehet. A kormánytollak szegettek, elfogadott azonban fehér farokkal is. Előfordulnak vörös koszorúsok, szárnyaiknak ugyancsak vörös gólyázottságával.

Koszorúsnyakú fehér: A koszorú az előbbi változatéval megegyező, de az evezők és a kormánytollak is tiszta fehérek. Köztük is vannak és elismertek a vörös koszorúsok is.

Szalagos: Az evezők gólyázottságán és a farokpánton kívül színes (szürke) a fej, a nyak, valamint a mell a szárnybúbok vonaláig. A nyak színe gyakran fehérrel enyhén gyöngyözött. Az e rajzváltozatnak nevet adó palaszürke szárnyszalagok keskenyek, párhuzamos futásúak, határozott (nem cakkos) szélűek, a szárnyat átérők. A farok szürke pánttal szegett.

Tiszta fehér: A rajzmintázatok hiányán kívül az előbbi változatokkal egyező. Pigmentáltságuk csak a csőrre, a szemgyűrűkre és a karmokra szorítkozik, de az utóbbiak között egy-egy világos szarujú elfogadott.

Minden változatban elismertek a simalábúak mellett a harisnyások is. Utóbbiakra vonatkozóan követelmény a csüdöt és az ujjakat a karmokig fedő fehér tollborítás.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. szeptember 13. Szerkesztette: Klapka Emese- Csilla
Nézettség: 5,249 Kategória: Magyar állatfajták » Galamb
Előző cikk: Budapesti magasröptű csapos keringő Következő cikk: Budapesti rövidcsőrű


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: