Hungarikumok

 

Magyar óriás galamb


Magyar óriás galamb

Õshonos magyar fajtánk, nemzeti büszkeségünk egyike a Magyar Óriás galamb. Kitenyésztésével kapcsolatos, pontos írásos anyag nem áll rendelkezésünkre, de az apáról fiúra terjedõ szájhagyományok alapján a török világból maradt ránk. Évszázadokon át a nevét is innen kapta.

Balassa György 1901-ben kiadott könyvében Magyar házigalambnak mutatja be az olvasónak...

Az idõben, az Nagyalföld városaiban tenyésztették elsõsorban. Csongrád vármegye büszkesége és különlegességét képezte, bár a szomszédos vármegyékben is el van terjedve. (Balassa György) Winkler János 1925-ben kiadott könyvében már Óriás magyar tollaslábú házigalambnak nevezi. Tenyésztési helyként õ is Csongrád és Szentes környékét említi, de már az ország más területein is megtalálhatók. Ekkor még csak fehér színben fordul elõ. A szerzõ felháborodva írja könyvében, hogy egyesek még ma is Búbos-gatyás galambként emlegetik ezt a gyönyörû galambunkat. Õseink tulajdonképpen a házigalambból tenyésztették ki. Az alföldi tanyavilág és a falvak ma is jellegzetes fajtája. Az ott élõ parasztemberek tenyésztették ki, mint jól költõ haszongalambokat. Szegeden és környékén ma is Parasztgalamb néven ismerik.

Ma már idõs tenyésztõkkel, barátaimmal beszélgetve arra a meggyõzõdésre jutottunk, hogy a mi Magyar házink valójában török fajtából lett kitenyésztve. Errõl az álláspontról írtak már elõttem is többen szakírók és kollégák Jómagam is úgy tudom, hogy a Római a Magyar begyes, egyes Dobos galambfajták a Parókás, de talán a Pomerániai begyes is kapott némi szerepet a fajta kitenyésztésében. Arról viszont semmi írásos, vagy bizonyítható anyagunk nem maradt, hogy a török kivonulása után kik, mikor és hogyan alakították ki a Magyar házigalamb õsét.

A mai fajtánk a nagysága ellenére is kecses, finom, elegáns, kedves, ami egy királynõnek tulajdonsága általában. Az Óriásúság és a részletek teljes szépsége együtt teszi impozánssá a látogatók, és kívánatossá a tenyésztõk szemében. Azaz, nem húsgalamb és nem díszgalamb, hanem Magyar Óriás.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2010. szeptember 13. Szerkesztette: Klapka Emese- Csilla
Nézettség: 5,613 Kategória: Magyar állatfajták » Galamb
Előző cikk: Magyar díszposta Következő cikk: Magyar óriásbegyes


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: