Hungarikumok

 

Márton nap - November 11.


Márton nap - November 11.

Márton nap

November 11.

 

A német nyelvterületekről ismert Márton napi ünneplések az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak hazánkban is. E naphoz kötődő szokások elsősorban a Tours-i Szent Márton legendájához fűződnek.

 

Márton 317-ben született a pannóniai Savariában, a mai Szombathelyen. Az apja kívánságára a római császár katonája lett. Egy különösen hideg téli estén, mikor a Francia honban fekvő Amiensbe lovagolt a város kapujában egy félmeztelen koldus kért tőle adományt. Mártont nagyon megindította a koldus nyomorúsága, így kardjával kettévágta kabátját, és a felét a koldusnak nyújtotta. Éjszaka álmában megjelent neki Jézus a koldus alakjában. Márton ennek hatására felhagyott a katonai szolgálattal és megkeresztelkedett.

 

Misszionáriusként sok jót tett, nagyon megszerették az emberek: püspökükké akarták választani. Ő méltatlannak érezte magát eme hivatásra, így mikor érte jöttek, hogy felszenteljék, elbújt egy libaólban. Azt gondolta itt sosem találnak rá, de a libák hangos gágogásukkal elárulták őt. Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat.

 

A nép nem felejtette el Mártont, minden évben halálának évfordulóján, november 11-én emléknapot tartottak a tiszteletére: fáklyás felvonulásokat szerveztek és Márton-tüzeket gyújtottak.

A lampionos felvonulásokat csak a 19. század elején vezették be egyházi rendeletre, hogy a fény, mely a jó cselekedetet jelképezi mindenkihez eljusson. Manapság ebben elsősorban a gyerekek vesznek részt, sötétedéskor a maguk készítette lampionjaikkal járják az utcákat miközben régi Márton napi dalokat énekelnek. A vonulókat a lován ülő Szent Márton vezeti arra a helyre, ahol a megemlékezésre sor kerül. A helyszín településenként változó: többnyire a piactér, a templomtér vagy esetleg maga a templom ad helyet a rendezvénynek.

  

„Hatan vannak a mi ludaink

Három szürke, három fekete

Gúnár, gúnár, libagúnár,

gúnár az eleje

Szabad a mezeje

Akinek nincs párja, az lesz a gúnárja”

 

A megemlékezés résztvevőinek iskolás gyerekek dalokból, versekből, és egy kisjelenetből álló műsorral kedveskednek. A kisjelenet leggyakrabban a köpönyegét megosztó Márton történetét mutatja be, de vannak jelenetek, melyek jelen korunkba ágyazva mutatnak példát az emberbaráti szeretet megnyilvánulására. A műsor befejezéseként meggyújtják a Márton-tüzet, és megajándékozzák a gyerekeket valamiféle finomsággal, például pereccel, márton-kiflivel, fánkkal, liba alakú kaláccsal, cukorkával, teával, gyerekpunccsal, márton-musttal. Az egyik legjellegzetesebb Márton napi ajándék a "Weckmann", ami egy édes tésztából készült ember alakú figura mazsola szemekkel és agyagsíppal a szájában.

 

Mivel a Márton nap korábban a karácsonyt megelőző böjti időszak előnapja volt, a megemlékezés után még ma is sok helyen táncos mulatságot csapnak, ahol az asztalról nem hiányozhat a Mártont eláruló libák sültje és az újbor.

 

„Novemberben, Márton napján

Liba gágog, ég a kályhán,

Aki libát nem eszik

Egész évben éhezik”

 

„Ködös Márton után

Enyhe telet várhatsz,

Havas Márton után

Farkast soká láthatsz.

Szent Erzsébet-napja

Tél elejét szabja,

Az András-napi hó

A vetésnek nem jó.” 

Márton napi ételek és menü

A népszokás szerint ezen a napon libát kell enni, ugyanis “aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.”

A tipikus Márton napi ételek tehát a libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal. Ma már elterjedt, hogy az éttermek november hónapban külön Márton napi étlappal várják a libafinomságok kedvelőit. Ha nem étteremben, hanem otthon kívánunk Márton napi hangulatba kerülni, nem valószínű, hogy egy egész libát meg fogunk sütni. Lehetséges alternatíva, ha a libát a kisebb testű kacsával helyettesítjük, vagy a libának csak bizonyos részeit készítjük el, természetesen a megfelelő köretekkel. Köret lehet például gombóc, burgonya, párolt káposzta, káposztasaláta, káposztás rétes, zsemletöltelék, sült alma, töltött zöldségek, saláták. Ha mégis egész szárnyast készítünk, használjuk fel az esetleges maradékot változatosan, például salátához, rizottóhoz. Egyszerű vacsorazáró csemege lehet az őszi hangulatot idéző sült alma vagy sült gesztenye, birsalmasajt, de készíthetünk házi süteményt is.

Íme néhány márton napi étel, amellyel otthonunkban is márton napi hangulatot teremthetünk. Ízlés szerint készíthetünk tradícionális, de újszerű, modernebb recepteket is. Bontsunk hozzá egy üveg újbort és a tökéletes hangulathoz gyertyát is gyújthatunk.

Sült libacomb

Egész liba helyett gyakran célszerűbb csak libacombot vagy -mellet készíteni, hiszen hamarabb átsül, ugyanakkor kiadós. A sült libacomb nagyon egyszerű alaprecept, amelyhez csak kiváló minőségű libahúsra van szükség, az étel lényegét egyértelműen az adja meg..

Hozzávalók:

  • 4 db libacomb
  • 2 db alma
  • 2 hagyma
  • só, bors, majoránna

Elkészítés:

A libacombokat mossuk és szükség esetén tisztítsuk meg. Töröljük szárazra, és fűszerezzük sóval, borssal és majorannával.

Az almák magházát vágjuk ki, a hagymát pucoljuk meg, vágjuk mindet negyedekre.

Egy megfelelő méretű tepsi alján helyezzük el a combokat (bőrös oldallal lefelé), majd köréjük rendezzük el a hagyma és alma darabokat. Öntsünk kevés vizet a tepsi aljára. 170 fokos sütőben lefedve addig sütjük a combokat, amíg teljesen megpuhulnak. Az utolsó fél órára fordítsuk a combokat bőrös oldallal felfelé, és fedő nélkül pirítsuk meg a bőrt (közben néhányszor locsolgassuk).

Tálalás előtt a pecsenyeléről kanalazzuk le a zsírt. A maradék pecsenyelevet szűrjük át, az alma és hagymadarabokat passzírozzuk szitán hozzá, majd az egészet forraljuk be (esetleg be is süríthető).

Tálaljuk a libacombokat az almás-hagymás pecsenyelével és tetszés szerinti passzoló körettel.

 

Fűszeres libazsír

Ha libát vagy libamájat sütünk, elkerülhetetlenül marad sok libazsír, ami nem baj, ugyanis sokféleképpen felhasználhatjuk. Egyik lehetőség például, ha fűszeres libazsírt készítünk belőle. Kiadós, olcsó, és csak kenyérre kell kenni..

Hozzávalók:

  • 30 dkg libazsír
  • só, őrölt bors
  • néhány ág friss kakukkfű
  • 1 hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 szárított chili

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. Egy serpenyőben kevés libaszírt megolvasztunk, a hagymát megdinszteljük rajta. Ha már majdnem kész, hozzáadjuk a fokhagymát is. Kihűtjük. A chilimagokat kiszedjük.

A lágy libazsírt elkeverjük ízlés szerinti mennyiségű sóval, borssal, és a lecsipkedett kakukkfű levelekkel. Hozzákeverjük a dinsztelt hagymát-fokhagymát, valamint az apróra morzsolt chilit.

Lezárt befőttes üvegben hűtőszekrényben tárolva sokáig eláll.

Tippek:

A chili helyett készíthetjük szárított cseresznyepaprikával is.

Ha nem hűtjük ki a dinsztelt hagymát, felolvad tőle a zsír, és a hagymadarabok az üveg aljára szállnak. Ez nem baj, de tudjunk róla, és fogyasztás előtt keverjük fel.

A fűszeres libazsírt akár házibulikra, italozgatáshoz nagyobb társaság részére is elkészíthetjük. Ebben az esetben érdemes több kisebb adagot készíteni, és mindig csak egyet vegyünk elő, így nem olvad fel egy nagyobb adag feleslegesen.

A fűszeres libazsír fenti adagja tisztességes, adott esetben féladag is bőven elegendő belőle. Tálaljuk friss fehér kenyérrel, esetleg pirított rozskenyérrel (amelyet fokhagymával be is dörzsölhetünk), vékony karikára vágott hegyes zöldpaprikával, lilahagymával. Ideálisan felhasználható raclettezéshez is.

 

Szent Márton napi liba sütemény

A Márton nap elképzelhetetlen az ünnephez kötődő liba nélkül. Süthetünk libát, de készíthetünk liba süteményt is. A márton napi vigasságok kellékeként a következő Márton napi libasüteményt gyorsan el tudjuk készíteni akár gyerekeinkkel együtt is..

Hozzávalók:

  • 20 dkg sovány túró (lehetőleg finom szemcsés, vagy törjük át)
  • 10 dkg cukor
  • 8 ek olaj
  • 6 ek tej
  • 1 tojás
  • 1 cs vaníliacukor
  • 1 csipetnyi só
  • 40 dkg liszt
  • 1 cs + 2 tk sütőpor
  • mazsola a szemekhez
  • mázhoz: 4 ek citromlé, 15 dkg porcukor
  • továbbá liba alakú tésztaszaggató (vagy sablon)

Elkészítés:

A túróhoz fokozatosan adjuk hozzá az olajat, tejet, cukrot, vaníliacukrot és a sót. Ezután tegyük bele a sütőport majd a liszt 2/3-át, keverjük el. A maradék 1/3 liszttel kézzel gyúrjuk jól össze (ezt a részt a gyerekek imádni fogják).

Lisztezett deszkán a tésztát 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Vágjuk ki a libákat , majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Szemként tegyük a libákra egy-egy mazsolát.

Előmelegített, 200 fokos sütő középső részén 12-15 percig sütjük. Ha túlzottan bebarnulnának, a sütési idő végén tegyünk a libákra alufóliát.

A kihűlt libákat a citromlé+porcukor mázzal kenjük be.

Tipp: a tésztát természetesen más tésztával (pl. leveles tészta, omlós tészta, egyszerű túrós alaptészta) is helyettesíthetjük.


Szerkesztés dátuma: kedd, 2011. október 18. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 9,919 Kategória: Hagyományok és ünnepek » Márton nap


   







Tetszik 1 és még 1 tag kedveli




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: