Hungarikumok

 

Legyünk kreatívak húsvétra-kézügyesség ötletek!


Legyünk kreatívak húsvétra-kézügyesség ötletek!
Várjuk a kreatív húsvéti ötleteket a info@magyarvagyok.com címre. Készítsd el, fotózd le és küld el emailben. A levél tárgya legyen "Húsvéti kézügyesség". A levélben mindenképpen legyen meg a neved, hogy a kreativ ötlet mellett az oldalon ezt feltüntessük. Varázsoljuk szebbé az idei ünnepet.
  1. Gyertya tojásban
  2. Mozaikos húsvéti tojás
  3. Húsvéti tojást tartó dobozok
  4. Húsvéti nyuszi cipőt
  5. Virágos ládika
  6. Húsvétváró ajtódísz
  7. Gyors nyuszi zokniból
  8. Tojásfa
  9. Húsvéti nyuszik kifújt tojásból
  10. Tojás díszek só-liszt gyurmából
  11. Húsvéti képeslapot házilag
  12. Húsvéti kiscsirke
  13. Húsvéti filc nyuszi
  14. Nyúl hűtőmágnes
  15. Virágos kosár ajtó dísz
  16. Húsvéti nyuszik
  17. Bárányos falidísz
  18. Húsvéti tojások filc virágokkal
  19. Akasztott dekorációk
  20. Filcvirágos-nyuszis ajtódísz
  21. Marcipán nyuszi
  22. Tojás csibe
  23. Virágos lakásdísz
  24. Húsvéti mintás fakanalak
  25. Csuhé tojástartó kosárka
  26. Flitterrel és gyönggyel kirakott húsvéti tojások
  27. Tojástartó kosár anyagból
  28. Mit készítsünk tojáshéjból

Forrás www.kreativvagyok.hu
www.tyukanyo.hu
www.bien.hu
www.kreativkozpont.hu

 

1. Gyertya tojásban

Gondolom a húsvéti készülődésben vannak, akik előre sütnek - főznek bizonyos ételeket, hogy több idő maradjon a családra az ünnepen. A pofásabban tört tojásokat ne dobjuk ki! Minimális alapanyaggal készíthetünk belőlük gyertyát az ünnepi asztalra.

Amire szükségünk lesz:

  • tojáshéj
  • akrilfesték, sárga és narancssárga
  • viaszpor, sárga és narancssárga
  • talpas kanóc
  • ecset
  • olló
  • gyurmaragasztó

A szükséges anyagok és eszközök megvásárolhatóak a Kreatív Hobby áruházakban. (www.kreativhobby.hu)

Magyar Minták

Elkészítése:

Az elkészítése annyira egyszerű, hogy még kisebb gyerekek is megcsinálhatják. A viaszpor miatt pedig még tüzeskedni sem kell a megolvasztáshoz.

A tojáshéjat fessük le akrilfestékkel.

Magyar Minták

Amíg szárad, a gyertykanóc talpának aljára tegyünk apró gombócot a gyurmaragasztóból.

Magyar Minták

Ezzel a gombóccal rögzítsük a tojáshéj belsejének aljára a kanócot.

Magyar Minták

Nem marad más, mint öntsük tele viaszporral a tojáshéj belsejét.

Magyar Minták

Az így elkészült gyertyákat szizállal díszített tojástartóba helyezzük.

Magyar Minták

Ha nincs otthon ilyen tojástartónk, vagy épp használatban lesz az ünnepek alatt, akkor keressünk 4, vagy 6 darabos papír tojástartót. Vágjuk le a tetejét és az alját szizállal, vagy szalmával feldíszítve, helyezzük bele gyertyáinkat.

Vissza az oldal elejére

2. Mozaikos húsvéti tojás

A mozaikos tojásokat több módon használhatjuk húsvétkor a lakás díszítésére. Ha hurkapálcikát teszünk bele akkor beleszúrhatjuk őket a virágcserepeinkbe vagy koszorúba, kosárba. Ha selyemszalagot vagy fonalat fűzünk bele akkor fel lehet lógatni az ablakba vagy a barkaágakra.

Amire szükségünk lesz:

  • kifújt tojások
  • 5x5 mm-es műanyag, mozaik lapocskák
  • hobbi ragasztó
  • fuga
  • fogpiszkáló
  • hurkapálcika - selyemszalagok
  • fonal
  • néhány szem nyugtató :)

A szükséges anyagok és eszközök megvásárolhatóak a Kreatív Hobby áruházakban.

(www.kreativhobby.hu)

Magyar Minták

Elkészítés:

A tojásokat a szokásos módon kifújjuk, kimossuk, megszárítjuk. Ügyeljünk,hogy a lyukak a tojások két végén lehetőleg középre kerüljenek. 

Amelyiknél a hurkapálcás variációt szeretnénk, annál a felső lyukat valami sűrűbb ragasztóval foltozzuk be. A hurkapálcikát alulról dugjuk bele, toljuk egészen a tetejéig, majd alul a pálcika tövénél hobbiragasztóval rögzítsük.

Magyar Minták

Rajzoljuk fel a mintát a tojásra, majd ragasszuk fel a hobbiragasztóval a mozaik lapocskákat ahogy jólesik, én is ezt tettem:) Nagyon bonyolult dolgokban ne gondolkodjunk,mert a tojás ehhez túl kicsi.Ahol szükséges ezt a fajta műanyag mozaiklapot ollóval el tudjuk vágni.

Ha a tojás hosszában dolgozunk akkor érdemes azt előbb négy részre felosztani és úgy kitölteni a rendelkezésre álló helyeket, ha keresztben szeretnénk mintássá tenni akkor középen a felezőnél kezdjük és úgy haladjunk lefelé illetve felfelé. Ne használjunk túl sok ragasztót mert akkor a lapok csúszkálni fognak. Szokás szerint a titkos csodafegyverrel, a fogpiszkálóval tudjuk utólag az eltévedt darabokat megigazítani, de figyeljünk oda mert a hobbiragasztó a tojáshéjon gyorsan köt.

Itt hosszában díszítettem a tojást, először körben, egyenes vonalban ragasztottam rá a mozaik kockákat:

Magyar Minták

Megismételtem ezt a negyedénél:

Magyar Minták

Majd kitöltöttem a megmaradt helyet:

Magyar Minták

Száradás után lehet a szokásos módon fugázni, de nem szükséges.

Magyar Minták

Vissza az oldal elejére

3. Húsvéti tojást tartó dobozok

Húsvétra készülve bárhol találhatunk olyan csomagolópapírt, ami tökéletesen megfelel arra a célra, hogy egy tradicionális spanyol dobozkát hajtogassunk pár perc alatt, amibe bele tudunk helyezni egy húsvéti tojást.

Amire szükségünk lesz:

15x15 cm-es mintás papír

A kezdő hajtásvonalak:

Csináljunk a színes oldalon egy-egy felezőhajtást, majd fehér oldalon átlósan is egy-egy hajtást, hogy meglegyenek a hajtásvonalaink, majd a fehér oldalával felfelé a négy sarkot pontosan a papír közepéhez hajtjuk. A felező hajtásvonalakat hajtsuk hátrafelé, az ujjainkat egyfajta csipeszként használva, majd a most ráerősített hajtásvonalak mentén hajtsuk össze batyuszerűen a formánkat. Nézzük a videót, hogy pontosítsuk a mozdulatokat. Élezzük le a hajtásvonalakat, majd a két pici "zsebbe" dugjuk bele az ujjunkat és hajtsuk felfelé, ellapítva a papírt. A másik oldalon ismételjük meg ugyanezt.

Az utolsó pár hajtogatás:

Fordítsuk meg, állítsuk úgy a formánkat, mintha egy kis házikó lenne, és mindkét oldalon lapozzuk át a felezővonalnál a papírt. A formánk széleit hajtsuk be a felezővonalhoz, tehát összesen négyszer kell megismételnünk ezt a hajtogatást. A formánk tetejét mindkét oldalon hajtsuk le addig, amíg a vonal engedi. Nyissuk szét a papírt, és finom mozdulatokkal alakítsuk ki a dobozkánk alját, és helyezzük bele a húsvéti festett tojást!

Vissza az oldal elejére 

4. Húsvéti nyuszi cipőt

Húsvéti színes papírból fogunk megtanulni nyúlcipőt hajtogatni röpke pár perc alatt, melybe egy hímes tojást is bele tudunk majd helyezni.

Amire szükségünk lesz:

15x15 cm-es mintás papír

A kezdő hajtásvonalak:

A fehér oldalával felfelé hajtsunk egy átlósat, majd a felezővonalhoz hajtsuk be a csücsköket, mintha egy fagylaltostölcsér lenne. Ügyeljünk arra, hogy nagyon pontosan hajtogassunk, ne fedjék egymást a rétegek. Fordítsuk meg fejjel lefelé a papírt és a most lentre került csúcsot hajtsuk rá a keskenyebbik felső csúcshoz. A kialakult pici nyitott részbe nyúljunk be az ujjunkkal, és a felezővonalhoz hajtsuk be a két szélét, nézzük a videót közben, miképp kell ezt pontosan megcsinálni. Fent egy-egy pici háromszöget fogunk kapni, amit újra be kell hajtanunk: a felső csúcsokat hajtsuk kifelé mindkét irányba, hogy egy erős hajtásvonalat kapjunk.

Néhány fontos mozdulat a papírral:

Most nyúljunk bele a papír oldalsó részébe, és az a hajtásvonalat, amit az előbb megerősítettünk, kifelé hátra, tehát magunk felé hajtsunk ki - nézzük a videót, hogy ne rontsuk el a mozdulatokat. Ezt mindkét oldalon csináljuk meg, és hajtsuk vissza, tehát felül most fehér lett a kis csücsök.

A formánk jobb élén hajtsunk egyet vízszintesen a két felső "zsebecske" vonaláig, majd a most kialakult bal oldali kis csúcsot hajtsuk fel a bal oldali fehér csücsökhöz, hogy meglegyen a hajtásvonal, majd bújtassuk be a most keletkezett csücsköt a fenti fehér zsebecskébe. Fordítsuk meg a formánkat és ismételjük meg ugyanezt itt is 

A nyúlcipő formára alakítása:

Nyissuk szét a formát és alakítsuk ki a nyuszicipő talpát, a sarokrészt hajtsuk be. Amíg a papír engedi, formálgassuk, hogy ne legyen annyira szögletes. A cipő orrán hajtsuk ki a fülecskéket, így megvan a nyuszifülünk is a cipőn, már csak a festett tojás hiányzik a közepéből.

5. Virágos ládika

Keressünk egy kiszuperált faládikát, amit kedvünkre alakíthatunk. Először is sablon segítségével rajzoljuk körbe a nyuszi mintákat, majd fessük le pink festékkel a láda oldalait - persze a nyuszikat ne mázoljuk le -, és várjunk, amíg teljesen megszárad a festék. Ezután fessük meg a nyuszikat is, és ezzel lényegében készen is vagyunk. Már csak a láda beültetése várat magára, ezt mindenkinek a saját ízlésére bízzuk.

Tipp: Kísérletezzünk bátran egyéb figurákkal is, de ha nem bízunk saját kézügyességünkben, akkor másolópapír segítségével rajzoljunk át egy kedvünkre való mintát bármilyen könyvből, majd vágjuk ki ezt, és rajzoljuk körbe egy kartonpapíron.

Amire szükségünk lesz: faládika; sárga, narancs, lila, zöld, világoskék, barna, fehér, fekete színű akril festék; ecset; másolópapír; virág tetszés szerint; virágföld.

Magyar Minták

Vissza az oldal elejére 

6. Húsvétváró ajtódísz

A bejárati ajtóra akasztható vidám koszorú ékes bizonyítéka lehet ünnepváró hangulatunknak. Elkészítése kézügyességet nem igen igényel, csupán a hozzávalók beszerzése lehet időigényes, de ha ezek megvannak, ripsz-ropsz összeállíthatjuk az ajtódíszt. A szalmakoszorú alapot szénával díszítsük körbe, mégpedig úgy, hogy fogjunk marékra egy-egy nyaláb szénát, és dróttal tekerjük rá a koszorúra. Ezt addig csináljuk, amíg teljesen be nem fedjük a koszorúalapot szénával, majd a kilógó szálak végét csippentsük le ollóval.

Ha az így rögzített szénanyalábokat nem érezzük elég stabilnak, díszítés előtt tekerjük be natúr színű rafiával is. A tojáshéjakat és a répákat ragasztópisztollyal rögzítsük a koszorúra, a színes madártollakat pedig egyszerűen tűzdeljük bele a szénába, a biztosabb tartás érdekében azonban ezeket is odaragaszthatjuk.

A papírtojás díszekhez vágjunk ki három különböző méretű és színű tojásformát a kartonból, és ragasszuk őket egymásra, a tojás felső részét lyukasszuk ki, majd a rafiaszalagot bújtassuk át a lyukon, és kössük rá a koszorúra. Színes karton híján natúr színű kartonból készítsük el, majd fessük le őket tetszés szerint.

Amire szükségünk lesz:

-Koszorú: Szalmakoszorú alap, széna (kisállat kereskedésben beszerezhető), tojáshéj, répa (ha a hobbiboltokban nem tudunk beszerezni, akkor feláldozhatunk néhány apróbb répát is) világoszöld selyemszalag, vékony dróthuzal, színes madártoll, kartonpapír, ragasztópisztoly

-Papírtojás: sárga, piros, zöld, narancs színű vékony karton; olló; ragasztó; színes rafiaszalag

Magyar Minták

Vissza az oldal elejére

7. Gyors nyuszi zokniból

Ezt a nyuszit igazán gyorsan, egy negyed óra alatt össze lehet állítani.

Amire szükségünk lesz:

  • egy bébizokni
  • töltelékanyag (olcsó kispárna belseje, szivacstörmelék, végső esetben vatta)
  • erős cérna
  • tű, olló

Fogjuk a zoknit, és nem túl szorosan tömjük ki a sarokrészig.

Magyar Minták

A sarka alatt kössük el a képen látható módon:

Magyar Minták

Itt egy kicsit alakíthatunk a fején, jobban kitömhetjük, ha szükséges, majd a zokni sarka felett kitömve kialakul a nyuszi feje.

A farkát varrással alakítjuk ki úgy, hogy csak egy kis bogyó legyen az egész:

Magyar Minták

A nyuszi fejében a tölteléket úgy igazítjuk el, hogy a zokni sarka adja ki a nyuszink orrát, ott egy kicsit hegyesebb:

 

Magyar Minták

A fülét vágással készítjük, V-alakban bevágjuk a zokni szárát. A vágás ne érjen egészen az elkötésig:

Magyar Minták

Majd a füleket behajtogatjuk, és egy-két öltéssel rögzítjük: 

Magyar Minták

Ha szeretnénk, jelzésképpen tehetünk pár hímzőöltést az orr és a szem helyére, de ezt el is hagyhatjuk.

Magyar Minták

Nehézségi fok: inkább nagyobb gyerekeknek ajánljuk a tű és olló használata miatt. A kisebb gyerekek segédkezhetnek a tömésben.

Vissza az oldal elejére

8.Tojásfa

Amire szükségünk lesz:

  • gyümölcsfaág
  • aranyesőág, vagy barkaág
  • színes tojások

Elkészítés:

  • A faágakat (a képen épp szilvaág) beletesszük egy befőttesüvegbe.
  • Az üvegbe természetesen vizet töltünk.
  • Az üveget becsomagoljuk virágcsomagoló papírba a szebb látvány kedvéért.
  • Ráaggatjuk a tojásokat, és várjuk, hogy kinyíljanak a virágok.
Magyar Minták

Vissza az oldal elejére

9. Húsvéti nyuszik kifújt tojásból

Amire szükségünk lesz:

  • natúr színű hullámpapír
  • tojáshéj színű kartonpapír
  • kifújt tojások
  • fehér színű hobby festék
  • alkoholos filc fekete és piros színben
  • ceruza
  • olló
  • ragasztó
Magyar Minták

Elkészítés:

  • A hullámpapírból kivágjuk a talpakat és a füleket.
  • Ezután a kartonpapírból is kivágjuk a talpakat és füleket, csak kisebb méretben.
  • Összeragasztjuk az alkatrészeket, majd nehezék alá helyezzük száradni.
  • Elkészítjük a nyuszik arcát.
  • Fehér festékkel a pofit és a szemeket ráfestjük a tojásokra.
  • Száradás után filctollal tovább rajzoljuk az arcokat.
  • Miután elkészültünk, felragasztjuk a füleket, majd a talpat is.
Magyar Minták
Magyar Minták

Vissza az oldal elejére

10.Tojás díszek só-liszt gyurmából

Igazán bájos húsvéti dekorációkat készíthetsz egy nagyon egyszerű technika segítségével. Megmutatjuk, hogyan készíts só-liszt gyurmát!

Recept:

  • 0,5 kg liszt
  • 0,5 kg só
  • kb. 2 dl langyos víz

Először keverjük össze egy tálban a lisztet és a sót, majd kevergetve adjuk hozzá a vizet. Azután gyúrjuk össze a masszát, és letakarva hagyjuk mintegy 30 percig állni.

Mielőtt még hozzákezdenénk a formázáshoz, ügyeljünk a következőkre:

  • a kész massza a száradás után legyen száraz-rugalmas, így lehet könnyen formázni.
  • ha a massza túl lágy, adjunk még hozzá egy kis lisztet (ne sót).
  • ha a massza nagyon száraz, ne öntsünk hozzá vizet, csak nedvesítsük meg a tenyerünket, és gyúrjuk át még egyszer a masszát.
  • amíg formázunk, a maradék masszát takarjuk le, hogy a felülete ne száradjon ki.
  • a maradékot ne csavarjuk alufóliába. Tegyük fedeles műanyag edénybe és így hűtőszekrénybe, de ne tartsuk tovább két napnál, mert akkor a masszát már nem lehet felhasználni.

Formázás:

Mielőtt elkezdjük gyúrni a masszát, kenjük be a kezünket kézkrémmel, hogy a só ne kezdhesse ki a bőrünket. Bármit is kívánunk formázni, egy golyóból induljunk ki. Dolgozzunk mindjárt sütőlapon, mivel a gyúródeszkáról a sütőlapra történő áthelyezés a nagyobb, lapos részeknél elég nehézkes.

A masszát mindig egy kis liszten nyújtsuk ki. Az összeillesztendő darabok érintkező felületeit nedvesítsük be egy kis vízzel. Figyeljünk arra, hogy szükségtelenül ne kerüljön vízcsepp a kész munkára, mert ezek a részek sütésnél sötétebbek lesznek.

A só-liszt gyurmából készült munkák felfüggesztésére használhatunk széthajlított gémkapcsot, amelyet a puha masszába nyomunk, vagy fémkampót, amelyet a sütést követően a kész darabra ragasztunk.

Sütés:

A só-liszt gyurma sütése voltaképpen szárítás - a figurák szellős helyen sütés nélkül is egy-két nap alatt megszáradnak. Ha gyorsabb eredményt szeretnénk, sütőben is "megszáríthatjuk" őket. Ha a só-liszt gyurma könnyen elengedi a sütőlapot és nem nyomódik be, akkor elkészült.

Festés

A kisült figurák festéséhez a plakáttempera a legmegfelelőbb. A festéket keverjük vízzel, mert a víz fényt ad a gyurmának. Miután a kifestett darabok jól megszáradtak, lakkozás előtt vonjuk be őket alapozóval. Ehhez kitűnően megfelel a tapétavédő festék, amit 10-20%-ban higítsunk vízzel. Ha megszáradtak újfent az alapozóval bevont darabok, akkor kenjük be őket lakkal. A lakkozást szabadban végezzük.

Figurával díszített tojások

A tojásokat tetszés szerint kiszúróformákkal készített figurákkal, vagy akár készen kapható fából készült figurákkal is díszíthetjük.

Amire szükségünk lesz:

  • szalag
  • drót
  • ragasztó
  • fából készült figurák
  • liszt
  • víz
  • sodrófa
  • konyhakés
  • olló
  • ecset
  • vízfesték, plakáttempera
Magyar Minták

Elkészítés:

  • Nyújtsuk ki a masszát kb. 6 mm vastagságúra. Kiszúróformákkal készítsünk tojásokat, majd felül szúrjunk a még puha masszába horog alakúra hajlított drótot.
  • A tojásokat szárítsuk ki vagy süssük sütőben a legalsó álláson két órán keresztül 75 °C-on, majd 125°C-on a legfelső álláson süssük készre.
  • Kiszúróformákkal készítsünk nyuszikat, és ezeket együtt süssük ki a tojásokkal. A nyuszikat hagyjuk természetes színűen, és ragasszuk fel őket a festett tojásokra.

Ötlet: Faágra függesztve szép asztali dísz lehet belőlük, de a locsolók is minden bizonnyal örülni fognak neki

Magyar Minták

Vissza az oldal elejére

11. Húsvéti képeslapot házilag

Használd fel a megmaradt színes papírt, szöveteket, szalagokat és készíts gyönyörű húsvéti kártyákat.

Magyar Minták

Amire szükségünk lesz:

  • Tojás sablon
  • Képeslapnak való kartonpapír
  • Dupla oldalas ragasztószalag
  • Kézműves kés
  • Dekoratív színespapír
  • Ragasztó
  • Könyv
  • A képeslap méretéhez választott boríték
  • Vonalzó

Elkészítés:

  1. Kezd a sablon kinyomtatásával. Vágd ki a tojás alakú formát és a kétoldalú ragasztószalaggal ragaszd a kártyára. Vágd körül kézműves késsel pontosan a tojásalakot, így egy lyukas kártyát kapsz.
  2. Vágj ki egy téglalap alakot a dekorációs papírból úgy, hogy a lyukas kártya mögé férjen. Ragaszd oda ragasztóval.
  3. Vágj ki egy oldalanként 1.5 cm-el kisebb téglalap alakot a dekorációs papírból. Ragaszd a kártya hátoldalára.
  4. Vedd elő azt a tojásformát, amit a kártyából kivágtál és ragaszd a beragasztott téglalapra.
  5. Tedd a kártyát egy könyvbe és hagyd megszáradni a ragasztót.
  6. A következő lépés a boríték személyre szabása. A belsejét fogjuk a dekoratív papírral bélelni. Vágd ki a dekoratív papírt házikó formában, hogy a boríték hátoldalának és háromszög alakú tetejének formáját kapd. Vigyázz, hogy kb 2 cm-vel kisebb méretet vágj ki. Csúsztatsd a borítékba a kivágott dekoratív papírt, és hajtsd be a borítékot a benne levő papírral együtt. Kend be a dekoratív papír háromszögének széleit ragasztóval, és ragaszd a boríték belsejéhez
Íme, már kész is van a húsvéti kártya!
Magyar Minták

Vissza az oldal elejére

12. Húsvéti kiscsirke

Magyar Minták

Amire szükségünk lesz:

  • vékony filc, vagy kötött-hurkolt anyagok, sárga és piros
  • közbélés (filchez nem kell)
  • tömőanyag (vatta, vlies)
  • cérna
  • hímzőfonal szemnek
  • ezüst cérna a felakasztáshoz
Magyar Minták

Szabásminta:

Magyar Minták

Varrás:

Ha kötött anyaggal dolgozunk, mint póló anyag, frottír, baba-plüss stb, vékony ragasztós közbéléssel vasaljuk be az anyagot. Érdemes először bevasalni egy darab textilt és utána kiszabni a részeket.

Először a csőrt, a taraját, és a lábakat fordítsuk fonákot a fonákkal szembe. Varrjuk körbe huroköltéssel, ismertebb nevén pelenkaöltéssel. 

Magyar Minták

Sűrűn öltsünk, de csak kb. 2mm mélyen. Azokat a részeket, amik bele lesznek varrva a csibébe hagyjuk szabadon.

A fejet is fordítsuk fonákot a fonákkal szembe, és varrjuk körbe. Egy akkor szakaszt hagyjunk szabadon, amekkorán ki tudjuk tömni, és a taraját a két anyagréteg közé tudjuk illeszteni.

Magyar Minták

Varrjuk be a nyílást.

Magyar Minták

A csőrbe tegyünk egy kis tömőanyagot, és varrjuk a fejre pelenka öltéssel.

Magyar Minták

A testet is varrjuk össze fonákot a fonákkal szemben. A hasán hagyjunk nagyobb nyílást, itt tömjük ki, és illesztjük be a lábakat.

Magyar Minták

Varrjuk be a csirke hasát. Öltögessük körbe a szárnyakat is.

Magyar Minták

Néhány gombostűvel illesszük egymáshoz a csirke részeit és varrjuk egymáshoz.

Készítsünk szemet a csibének, és öltsünk a buksijába ezüst fonalat, hogy fel lehessen akasztani.

Magyar Minták

Vissza az oldal elejére

 

13. Húsvéti filc nyuszi

Kellékek:

  • kb. 15x20 cm-es darab filc
  • kevés piros cérna, tű
  • vatta, gyapjú vagy apró magvak a megtöltéshez.

Az elkészítés menete:

Először is a sablon alapján ki kell vágnod a nyúl darabjait. A testből és a fülekből kettőt-kettőt, a többi darabból egy is elég.

Magyar Minták

Innentől pedig már csak némi türelemre lesz szükséged. A teljes nyuszit pelenkaöltéssel kell összevarrni, tehát egyszerűen csak a sablonon látható számok alapján egymásra fektetni a részeket, és körbeöltögetni. A varrás szándékosan marad látható. Amikor már csak egy kis darabon marad nyitva a nyuszi, akkor töltsd meg a gyapjúval, végül varrd le a maradék részt. A piros cérnával két rövid öltéssel készíts neki szemeket. A fészekbe is rakhatod a kicsik örömére, de a húsvéti dekoráció részévé is válhat.

Magyar Minták

Vissza az oldal elejére

14. Nyúl hűtőmágnes

Sok gyerek szeret gyurmázni, így akár velük közösen is elkészíthetjük ezt a kedves hűtőmágnest.

Kellékek:

  • süthető gyurma, fehér és rózsaszín
  • ragasztható mágnes
  • olló
  • embossing domborító szerszám
  • gombostű
  • fekete alkoholos filctoll
  • pattex palmatex ragasztó
Magyar Minták

Elkészítése:

A fehér gyurmából készítsünk egy ovális, tojásdad formát. Ez lesz a nyúl teste. A merevítés miatt egy gombostűt szúrjunk bele kétharmadáig.

Magyar Minták

Eután készítsünk 2 db hengeres formát a karjainak. Ezeket illesszük rá a testre a nyak hátsó részétől indulva.

Magyar Minták

Gyúrjunk 2 lapos kör formát. Erre ragasszunk rá vékonyra kinyújtott rózsaszín kerek lapkát. Ez lesz a tappancsa. Az embossing szerszámmal nyomjunk 4 apró lyukat a tappancs fehér részébe, ezzel imitálva a lábujjakat.

Illesszük fel a tappancsokat a testre.

Magyar Minták

Készítsük el a fejet. A daraboknál vegyük figyelembe a test arányait. A fejhez szükségünk van egy fehér golyóra, 2 db fehér lapos kerek korongra a pofihoz és 1 pici rózsaszín golyóra az orrhoz. Az embossing szerszámmal alakítsuk ki a szemeket és a pofira húzzunk bajszokat.

A fülekhez formáljunk fehér gyurmából egy lapos hosszúkás formát, amelyre illesszünk vékony rózsaszínű lapot.

A fül olyan hosszú legyen, hogy a fej tetejétől kb. a nyuszi fenekéig érjen.

Magyar Minták

Illesszük össze a fejet és a füleket a testtel óvatosan, nehogy megszúrjuk magunkat a gombostűvel. Sütőben 100 fokon kb. 15-20 percig égessük ki. Ha kihűlt ollóval vágjunk megfelelő méretet a mágnesből és pattex palmatex ragasztóval rögzítsük a nyuszi hátára. Alkoholos filccel kiszínezhetjük a nyuszi szemeit.

Tipp: A nyuszinak mozgó, mérettől fűggő nagyságú szemeket is felragaszthatunk sütés után.

Magyar Minták

Vissza az oldal elejére

15. Virágos kosár, ajtó dísz

Kellékek:

  • színes papir
  • ragasztó
  • olló
  • lyukasztó
  • madzag akasztára
  • papír tányér 

Elkészítése:

Nyomtasd és vágd ki a virágokat és leveleket színes papirra. Nyomtatott oldala lesz a virágok és levelek háta. Hajlítsd a darabokat a pontozott vonalon-ez mélységet adhat a virágok és leveleknek. Ragasztjuk össze virágokat- 6 darab lessz majd a kinyomtatott mintákból.

Íme néhány példa:

Magyar Minták

Ragasztjuk virágokat és leveleket a papír tányérra. Lyukasztjuk ki tányér tetejét és használjunk madzagot hogy felakasztjuk mint díszítés ajtó vagy falra.

minta
Virág minta
 
Levél minta
 
Magyar Minták

Vissza az oldal elejére

16. Húsvéti nyuszik

Kellékek:

  • lótusz termés (test és ruha)
  • fenyőtoboz pikkelye (fülek)
  • fagolyó (fej)
  • zsenília drót (mellső végtag)
  • akril festék (a profil kialakításához)
  • meleg ragasztó (az összeállításhoz)
  • papírvirág (a káposzta)

Elkészítés:

A hozzávalókat a képek alapján összeragasztjuk.

17. Bárányos falidísz

Kellékek:

  • kartonpapírok (színes, és bunda hatású)
  • olló
  • ragasztó
  • gyöngyök
  • damil
  • körvonalzó

Elkészítés

Elkészítjük a virágok sablonjait a körvonalzó segítségével; illetve megtervezzük, kivágjuk a bárányka részeit, és a hidat.

Elkészítjük a virágokat a sablonok alapján, középre egy nagyobb gyöngyöt ragasztunk.

Elkészítjük a bárányt, illetve a hidat, majd összeragasztjuk őket.

Összeállítjuk a díszt: legalulra egy virág kerül, majd ennek a hátoldalára a damil. A damilra csomót kötünk, majd elkezdjük felfűzni rá a gyöngyöket, majd zárjuk a sort egy csomóval.

Felragasztjuk rá a következő virágot, csomó, gyöngyök, csomó.... . Ezt annyiszor ismételjük ahány virágot készítettünk. Hogy biztosan ne csússzon szét a virágok mögé egy kisebb kartondarabot ragasztok, az nyomja hozzá a damilt. Végül a damilt rögzítjük a bárány hátoldalához.

Tipp:

Babra munka, de nagyon mutatós! Kisgyerekeseknek ajánlom, mert szép, színes!

Magyar Minták

Vissza az oldal elejére

18. Húsvéti tojások filc virágokkal

Kellékek:

  • hungarocell tojások (6 cm-es)
  • vizes bázisú hobbi festékek (matt)
  • cserepek (4 cm átmérőjű)
  • filc-virágok
  • flitterek (varrható flitterek - ugyanolyan színben, mint a filcvirágok színe.)
  • rövid gombostűk (1,8 cm)
  • apró filc „bogyók”
  • ecset
  • hurkapálcák

Elkészítés:

Hurkapálcákra tűzzük fel a festeni kívánt hungarocell tojásokat. Majd a hurkapálcát fogva (nem a tojást!), lefestjük azokat a vizes bázisú festékkel. Ne hígítsuk, mert tartósabb és egyenletesebb színt kap a tojás a sűrűbb festékkel.

Miután lefestettük a tojásokat, hagyjuk megszáradni a festéket a tojáson. A festett tojásokat beleszúrjuk száradni pl. egy nagy cserépbe, amiben föld van. Úgy, hogy ne érjenek össze a tojások!

A megszáradt tojásokat ezután tovább díszíthetjük a filc-virágokkal, "bogyókkal", varrható flitterekkel.

Ezeket a gombostűkkel rögzítjük a tojásokhoz.

Tipp:

Ha azt szeretnénk, hogy asztali díszekként funkcionáljanak a tojások, akkor készítsünk hozzájuk a tojásokhoz passzoló, ugyanolyan színű cserepeket is. A cserepeket is fessük be a vizes bázisú festékkel, és hagyjuk megszáradni! Utána ezekbe beleállíthatjuk a már kész tojásokat.

Ha pedig, függő díszként szeretnénk őket, akkor a tojás tetejére gombostűvel rögzítsünk megfelelő hosszúságú vékony szatén szalagot.

Magyar Minták

Vissza az oldal elejére

19. Akasztott dekorációk

Kellékek:

  • száraz dekoráció
  • szalagok
  • műanyag tojások
  • műfű
  • dekorgumik
  • virág
  • flitter
  • ragasztó
  • olló
  • alkoholos filc

Elkészítés:

A száraz dekorációs gömbre szalagokat kötünk és akasztót készítünk rá.

A műfűből egy keveset a gömb tetejére helyezünk.

A kicsi műanyag tojásokat rögzítjük a gömbre.

Végül a dekorgumikból kivágjuk a katicákat és a virágokat, majd felragasztjuk őket.

Tipp:

Ha még tovább akarjuk díszíteni a virágokat, flittert ragasztunk rá, vagy csak alkoholos filccel megrajzoljuk őket.

Magyar Minták

Vissza az oldal elejére

20. Filcvirágos-nyuszis ajtódísz

Kellékek:

  • kartonpapír
  • barkácsfilc
  • dekorgumi
  • alkoholos filctoll
  • színes gombok
  • ragasztó (barkács és ragasztópisztoly)
  • szalag

Elkészítés:

Megterveztem a virágokat, a nyuszit és sablont készítettem kartonból.

A nyuszi egyes részeit dekorgumiból, illetve kartonból kivágtam, összeállítottam. Az arcot felrajzoltam, szivecske orrot ragasztottam rá, majd összeragasztottam a test részeit. 

Elkészítettem a virágokat a következő módon: kivágtam kartonból a formát (12 db virág), majd különböző színű barkácsfilcekre ragasztottam. Amikor megszáradt körbevágtam, végül mindegyikre egy-egy színes gombot ragasztottam középre.

Összeállítottam a koszorút: alapnak egy nagyobb kört vágtam ki, kb. 2 cm széleset. Erre ragasztottam fel a kész filcvirágokat kis takarással, majd következett a nyuszi is (teste, kezei).

Végül ragasztópisztollyal egy szaténszalagot rögzítettem a koszorú hátuljára. 

Magyar Minták

Vissza az oldal elejére

21. Marcipán nyuszi

Kellékek:

  • 10 dkg porcukor
  • 5dkg tejpor
  • fél diónyi margarin
  • 3-4 kiskanál víz
  • vaniliás cukor

Elkészítés:

A felsorolt anyagokat jól gyúrjuk össze, ha lágy lenne adjunk hozzá porcukrot és tejport.

Magyar Minták

Két fólia között nyújtsuk ki a masszát, süteménykiszúróval a fejet és a füleket szúrjuk ki, a többi kelléket kézzel formázzuk meg.

Magyar Minták

Munka közben nedvesítsük be a kezünket, különben a marcipán ráragad.

Tipp:

Az elkészült figurával húsvéti tortát is dekorálhatunk.

Magyar Minták

Vissza az oldal elejére 

22. Tojás csibe

Kellékek:

  • hungarocell tojás
  • papírgolyó színes toll
  • dekorgumi
  • készen kapható szemek

Elkészítés:

A teste hungarocell tojás, amit akrillal festettem le, úgy mint a fejet is, ami papírgolyóból készült, farka néhány színes toll, taraja és csőre dekorgumi, szeme készen kapható szemek.

Magyar Minták

Vissza az oldal elejére

23. Virágos lakásdísz

Kellékek:

  • némi anyag (lehetőleg színes, élénk)
  • tömőanyag
  • tű, cérna
  • hurkapálcika
  • szárbevonó, vagy krepp papír 
Magyar Minták

Elkészítés:

  1. 7x10-es téglalapokat vágtam, majd picit levasaltam az egyik oldalán (hosszabbik), a rövidebb oldalán összevarrtam, majd a nem vasalt oldalán körbevarrtam úgy, hogy a cérnát össze tudjam húzni.
  2. Ezután a zölddel bevont hurkapálcára helyeztem és jól összehúztam, majd körbetekertem, s mint egy zsákot kifordítottam (felfelé húztam).
  3. Kitömtem picit és a tetején az egymással szemben lévő oldalakat pici öltéssel összehúztam.
  4. Levelet is készítettem, szerintem azzal szépen megtöltik a vázát és nem csak a hosszú zöld hurkapálcika "virít" a vázában.
Magyar Minták
Magyar Minták

Vissza az oldal elejére

24. Húsvéti mintás fakanalak

Kellékek:

  • fakanalak
  • dekorgumi (barna, piros és narancssárga)
  • mozgó szemek (0,8 és 0,4 mm)
  • akrilfesték (barna, sárga és fehér)
  • kevés raffia
  • vasalható gyöngy, vagy fagyöngy az orrnak
  • textilmaradékok
Magyar Minták

Elkészítés (nyuszi):

  1. A fakanalat akrilfestékkel barnára festjük, és hagyjuk megszáradni. 
  2. Felfestjük a hajat, és a szájat. 
  3. Barna dekorgumiból kivágjuk a füleket, középen egy kicsit bevágjuk. 
  4. A bevágások melletti területeket egymásra ragasztjuk, így domború lesz majd a füle. Szivacsdarabot nyomdaként használva világos mintát nyomunk a fülre.
  5. Felragasztjuk a füleket a fakanál hátsó oldalára.
  6. Kettévágunk egy vasalható/fa gyöngyöt, így jól beragasztható alá a raffiaszálakból készített bajusz. A bajuszt középen kösd össze egy kis cérnával mielőtt beteszed a gyöngy alá, így szebben áll majd. (Ha fagyöngyöt használunk, akkor azt is be kell festeni ragasztás előtt.)
  7. Felragasztjuk az orrot és a szemeket.
  8. Színes ceruzával kis pofit rajzolunk.
  9. Nyakkendőt kötünk egy kb. 10 cm hosszú textilmaradékból.
Magyar Minták

Vissza az oldal elejére

25. Csuhé tojástartó kosárka 

Kellékek:

  • csuhé levél
  • raffia
  • kifújt tojás

Elkészítés:

  1. Egy nagyméretű csuhélevelet bevizezek, a szélesebb végét összekötöm raffiával, majd 3-4 ujjnyi távolságra megint összekötözöm a levelet.
  2. A megmaradt (hegyesebb végén) részt kettétépem a kötésig és a két "szálat" külön-külön összepödröm (lehet három felé is szedni és fonni), majd a két összepödrött szálat is összetekerem. és visszakötöm az első kötéshez.
  3. A kosár részét óvatosan széthúzom, és felakasztva szárítom.

Tipp:

Száradás idejére is már beleteszem a tojást, hogy megmaradjon a kosár formája. 

Magyar Minták

Vissza az oldal elejére

26. Flitterrel és gyönggyel kirakott húsvéti tojások

Kellékek:

  • hungarocell tojások (különböző méretűek)
  • pici üveggyöngyök
  • színes flitterek
  • patchwork gombostűk
Magyar Minták

Elkészítés:

  1. Fontos az elkészítésnél, hogy a hungarocell ne látszon ki a flitterek alól, szépen befedjék a felületet. A színek variálása mindenkinek az egyéni ízlése szerint történhet. 
  2. Celofánba csomagolva igen mutatósak és változatosak. A "locsolkodóim" évek óta őrzik.
Magyar Minták

Vissza az oldal elejére

27. Tojástartó kosár anyagból

Kellékek:

  • két különböző színű karton anyag
  • szatén zsinór
  • egy szem nagyobb és egy szem kisebb üveggyöngy, vagy gomb

Elkészítés:

  1. A két különböző színű anyagból 4 db kb. 20 cm átmérőjű kört vágok ki.
  2. Két eltérő színű kört összevarrok (én mindig először összefércelem) a másik két kör közé egy flanel vagy töltőanyagot varrok. 
  3. Amikor a két végső körrel elkészültem, akkor bejelölök egymásra merőleges két átmérőt és e két vonal mentén összevarrom a két réteget.
  4. A felső kört behúzom középre és egy nagyobb és kisebb gyönggyel rögzítem.

Tipp:

Díszítő varrásként hullámos, vagy cikk-cakk varrást is lehet alkalmazni.

Magyar Minták

Vissza az oldal elejére

28. Mit készítsünk tojáshéjból

Vissza az oldal elejére

 

 

Forrás:

www.kreativvagyok.hu

www.tyukanyo.hu

www.bien.hu

www.kreativkozpont.hu

 

 

 

 


Szerkesztés dátuma: szerda, 2011. március 23. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 142,045 Kategória: Hagyományok és ünnepek » Húsvéti népszokások
Előző cikk: Húsvéti receptek Következő cikk: Húsvéti kifestők gyerekeknek


   







Tetszik  

Megjegyzések

Kabai Zoltán
péntek, 2011. április 8. 12:29
nagyon hasznos cikk, így húsvét elött!
nem is sejtettem, hogy ilyen széles a választék a házilag előállitható "nyuszi ül a fűben" piros tojáshoz.
ez tényleg egy hosszabb locsolóverset érdemel...
Szász Bea
péntek, 2011. április 8. 15:37
Hű, mennyi jó ötlet! Fakanál - és zokninyuszi nálunk tuti lesz. És sok egyéb is, úgy sejtem....
Dobos Kornélia
péntek, 2011. április 8. 23:37
Juhééé! nagyon örülök ennek az oldalnak. Pedagógusként máris a kedvencem, nagy segítség számomra. Törzslátogató leszek ........ itt is :-) Köszönöm




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: