Hungarikumok

 

Tojásfestés technikák (300+ minták)


Tojásfestés technikák (300+ minták)

Húsvét alkalmával szinte mindenhol festenek vagy díszítenek tojást. Kerülhet az ünnepi asztalra, de lehet a locsolók ajándéka is. Készíthetjük főtt tojásból, de ezt az ünnepek alatt jó, ha el is fogyasztjuk, de díszíthetünk kifújt tojásokat is, ezek hosszú ideig megőrizhetők.

A hímestojás a tavaszi - húsvéti - ünnepkör ösi kultikus szimbóluma számos nép hitvilágában. Az élet hordozója, amely magában rejti a múltat és jövöt. Ezzel magyarázható, hogy öseink és a rokon népek jelekkel ellátott piros tojást tettek a halottak kezébe (pl. kiszombori hun-avar temetö nöi sírja). Az újjászületés, feltámadás, elsösorban azonban a termékenység jelképe. Lehetséges, hogy ösi hímestojás szavunk is a nö és férfi kapcsolatára utal. A hím szó csak utolsósorban jelent díszt, a két fogalom szorosan összetartozik.

A legmakacsabban megőrzött és ma is gyakorolt népszokásunk a locsolás is ezt jelképezi. A vízbevetés ösi termékenységet varázsló szokás és ehhez kapcsolódik az élet keletkezésének örök szimbóluma, a díszített tojás ajándékozása. Úgy bánik vele mint a hímestojással szólásunk abból a korból származhat, amikor a szaporodás, az élet szimbólumának tekintették általánosan és komolyan vették annak jelentöségét. Vigyázni kellett, nehogy eltörjön az ajándékba kapott, termékenységet, új életet jelképezö hímestojás.

A magyar hímestojás díszítésének jelképrendszere jóval a kereszténység elötti idöböl való. Figyelemreméltó, hogy a magyarok, ellentétben a szomszédos népekkel, a kereszténység felvétele után sem adtak keresztény tartalmat motívumaiknak. Az ösi kultikus jelek a régi magyar élet és hitvilág minden fontos mozzanatát tükrözik. A messzi múltból származó, erösen absztrakt rajzokban nehezen ismerhetö fel a pásztorkodás, lovas élet, természet, örök élet, termékenységvarázslás, bajelhárítás és a világmindenség ábrázolása.

Az ösi, sok esetben kozmikus jeleket a történelmi Magyarország minden részén használják. A varázserejü jelképek mögött húzódó több ezer éves hitvilág elkopik, a rajzok változnak. Újrafelfedezésük fontos, komoly kutatómunkát kíván.

 

Magyar Konyha

 

Az előkészületek:

  • Festés előtt alaposan és óvatosan mossuk meg a tojásokat mosogatószerrel, ezután öblítsük le őket. Ezzel zsírtalanítjuk a tojás felületét, így a színanyag egyenletesen tapad meg, ezen kívül a mosogatószerrel eltávolítjuk a tojáshéjon esetlegesen előforduló baktériumokat. Dolgozzunk tiszta kézzel.
  • A tojás főzése: Ne forró vízbe tegyük a hideg tojást. A főzővízbe tegyünk sót vagy ecetet, a megrepedt tojások nem futnak ki. Festeni és díszíteni ugyan nem lehet őket, de az ünnepi asztalra, azonnali fogyasztásra megfelelőek. Forrás után 10 percig főzzük a tojásokat. Akinek a festett tojással nincsenek étkezési tervei, akár 2-3 órán át is főzheti, így tartósabb lesz. Amikor megfőttek a tojások, azonnal le kell hűteni hideg vízzel, mert így könnyebb lesz majd meghámozni.
  • A festés szebb és tartósabb hatása érdekében adjunk a színező oldathoz kevés ecetet (0,25 l vízhez 2 evőkanál), és hagyjuk állni benne a tojást akár egy napig is. Ha forró oldatban színezünk, a hatás erősebb, de ha meg akarjuk enni a színes tojásokat, célszerűbb hideg oldatban állni hagyni.
  • Ne feledjük, hogy a végső színárnyalat az áztatás/főzés időtartamától, a festékanyagok mennyiségétől és nem utolsósorban a tojás alapszínétől függ!

Tojások kifújása:

A megmosott tojás mindkét végén szúrjunk erős tűvel néhány miliméternyi lyukat. Dugjunk bele egy hurkapálcát vagy szívószálat, amivel így összekeverhetjük a fehérjét és a sárgáját. Egyik végén keresztül jó tüdővel egyszerűen kifújjuk a tojást a héjából. Finnyásabbak szívószálon át is fújhatják. Ezután kívül-belül mossuk át a tojásokat.

Tojásfestés természetes anyagokkal:

  • Sárga- színt kapunk, ha kurkumát, sárgarépát, citrom- vagy narancshéjat áztatunk be, majd felfőzzük. A festékanyagok együttes használatával fokozhatjuk a színerősséget.
  • Narancssárga- színt kapunk, ha 0,25 l festővízhez 4 evőkanál pirospaprikát adunk, majd 20-30 percig főzzük.
  • Aranysárga vagy pirosas barna- színt kapunk, ha vöröshagyma héját áztatjuk a vízbe. A hagymahéjjal való festés során különböző színárnyalatokat célozhatunk meg. Azok a tojások, melyeket hideg vízben kevés hagymahéjjal együtt forraltunk fel és utána csak rövid ideig maradnak a festékfürdőben, aranysárga színt kapnak. Hogyha tojások 10 percig a forrásban lévő festékfürdőben maradnak, akkor pirosas barna színűek lesznek
  • Sötétbarna- erősre főzött kávét vagy fekete teát készítünk, majd hagyjuk lehűlni, ebbe helyezzük a tojásokat, és állni hagyjuk.
  • Ibolyaszín- fél liter céklalében, amibe 1 evőkanál ecetet kevertünk, 15 percig lassú tűzön főzzük. Halvány ibolyától a mélyvörösig terjedhet a színe, attól függően, mennyi ideig áztatjuk a lében.
  • Rózsaszín- főzzünk jó erős csipkebogyó teát, lehet filteres is. A főtt tojásokat helyezzük a lehűlt teába. Áztathatjuk málnaszörpbe is a tojásokat.
  • Kék- vágjunk apróra vöröskáposztát, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. 30 percen át főzzük, majd állni hagyjuk 1 napig. A káposzta leve bíbor színű lesz, de a tojásokat kékre festi. Ezt a színt érhetjük el szárított áfonya vagy bodzabogyó főzetével is.
  • Piros- lilahagyma héjával főzzük a tojásokat
  • Zöld- vágjunk apróra spenótot (a mélyhűtött is jó), öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Főzzük 30 percen át, majd hagyjuk lehűlni. Zöld színt érhetünk el a szárított zölddió burok áztatásával is.
  • Fekete- fekete lesz a végeredmény, ha dióburkot, diólevelet használunk (de ezek mérgezőek; csak kifújt tojáshoz alkalmazzuk).
  • Lilásbordó- A cékla levével lilásbordóra festhetünk, ehhez a céklát reszeljük le főzés előtt.

Tojásdíszítási módok, technikák:

A magyar hímes tojás díszítésének jelképrendszere van. Az ősi kultikus jelek a régi magyar élet és hitvilág minden fontos mozzanatát tükrözik. A rajzokban felismerhető a pásztorkodás, lovas élet, természet, örök élet, termékenységvarázslás, bajelhárítás és a világmindenség ábrázolása. A hímes tojás hagyománya olyan ősi múltból érkezik hozzánk, olyan mélyen bennünk van, hogy ezer év alatt sem az idő, sem új szokások, sem idegen befolyás és elnyomás nem tudta a magyar nép életéből, lelkéből kitörölni.

 

koktel

1. Berzselés- A tojásokra bevizezett petrezselyemlevelet simítunk. Szorosan bekötjük egy nylonharisnya darabba vagy gézbe, majd festékfürdőbe állítjuk (hagymahéjjal színezett festőlében is megfesthetjük). A kész tojásokat kicsomagolva ott marad világosan a levél helye.

 

 

 

 

 Kőtojás

2. Kőtojás- Nem kell hozzá más, csak tojás alakú kavicsok, üvegfesték, és egy kis kézügyesség. Eredeti népi motívumokkal

 

3. Tojásfestés alufóliával- Gyűrd össze, majd simítsd ki a négyzet alakú alufóliát, majd kend be akrilfestékkel. Helyezd el a tojást a festékes fólia közepén és finoman borítsd be vele a tojást. Óvatosan nyomd rá a fóliát a tojásra, majd nyisd szét és kivétel után hagyd megszáradni a festéket. Ha szeretnéd, hogy többszínű legyen a tojás, végezd el ugyanezt egy vagy több színnel ugyanezen a tojáson.

 

 

koktel
 

 

4. Pöttyös tojás- Fesd be a főtt tojást egy általad kiválasztott színnel, majd hagyd megszáradni. Tégy apró pöttyöket (vagy csíkokat) ragasztóból (vagy ragacspöttyöket) a tojásra. Egy tálba tégy színes homokot, majd mártsd bele a ragacsos tojást. addig forgasd a tálba, amíg minden ragasztópötty megtelik homokkal.

 

 

 

 

 Decoupage

5. Decoupage technika- Tisztítsd meg a nyers tojást ecettel, majd töröld finoman szárazra papírtörlővel. Egy tűvel óvatosan szúrd ki a tojás tetejét és engedd, hogy a belső része kifolyjon. Öblítsd ki a tojást, majd hagyd megszáradni.

 

Kend be a tojást ragasztóval kicsit nagyobb területen, mint a ráhelyezendő kép mérete. Tedd rá a képet, majd vigyél fel rá további ragasztót és finoman simítsd el. Végül hagyd megszáradni.

 

 

koktel
Márványos tojás

6. Márványos tojás- Kellékek: nagy üvegedény, pasztellkréta maradékok, zöldségreszelő, pausz- vagy újságpapír, átlátszó lakkspray.

 

Reszeljük le papírra a pasztellkrétát. Töltsük meg az üvegedényt nagyon forró vízzel. A reszelt kréta darabkáit dobjuk a forró vízbe. Ahogy a kréta olvadni kezd, tegyük bele a keményre főtt vagy kifújt tojást. Kanál segítségével forgassuk meg a vízben. A színes krétaviasz mintázatot hoz létre a tojás felszínén. Óvatosan emeljük ki, és helyezzük a tálba, papírra száradni. Mihelyt megszáradt, fújjuk le

 

koktel
Szerelem-tojások

 

 

7. Szerelem-tojások- Kellékek: kifújt libatojás, dremel kisgép, fényes akril festék és lakk, hurkapálca. A fehér tojást metszéssel, lyukasztással, gyémánt fejes gravírozószárral dekoráljuk. Hurkapálca segítségével fehér akril festékkel befújni, hogy egyenletesen fényes, és szép fehér legyen. A barnára színezett tojást hagymateában fessük. Gravírozó szárral rajzoljuk rá a szerelemesek jelképes szíveit. Akril lakkal fényezzük.

 

koktel
Csipkézett tojások

 

 

 

8. Csipkézett tojások- Kellékek: kifújt libatojás (jobb mint a tyúktojás, mert keményebb, nem törik olyan könnyen), gravírozó, fehér tempera, faragasztó, fogpiszkáló. A faragasztót és a temperát összekeverjük (50-50%). Ezzel festjük le a tojást, különben a festék lepattog a tojásról. Megrajzoljuk a kívánt mintát, majd kifúrjuk a tojásokat a gravírozóval. A lyukak széleire fogvájóval felviszünk egy kis festéket, igy kapjuk meg a himzett hatást.

 

Amikor megszáradt lefújjuk fehér/piros festékkel (higítós autófestéket használok, ez mindjárt fényt is ad).

 

 

 

 

9. Írott tojások -Kellékek: kb. 5 cm vastag gyertya, festőlevek, papírtörlő, íróka, melynek házilagos elkészítése egyszerű. Egy kifogyott reklám golyóstollat használjunk. A tollbetétből a fém hegyet kivéve a csöves vége felől gombostűvel benyúlva a kicsi golyót a hegyből ki kell lökni. Az így kapott csövecskét egy behasított, kb. 10 cm hosszú, ceruzavastagságú botba belekötjük vékony dróttal, és már kész is az íróka.

 

A munka menete:

A gyertya lángjába tartjuk az íróka hegyét, és átmelegítjük. Picit belenyomjuk a viaszba, és már írhatunk is. Általában a két hosszanti és az "egyenlítői" főköröket rajzoljuk meg először. Aztán már csak a fantáziánkra és kézügyességere van bízva a dolog.

Ha kész a viaszolás, beletesszük a tojást a festőlébe. A kívánt szín elérése után a viaszt el kell távolítani. Ezt legegyszerűbben valami puha papírral lehet megoldani. A kész tojást óvatosan a láng fölé tatjuk, amíg a viasz megolvad, így könnyen le lehet törölni.

Szalonnahéjjal, zsírral fényezzük.

 

Karcolás:

  • Az egyszínűre megfestett tojásra éles késsel mintákat karcolunk.
  • A boltokban lehet tojásfestéket kapni, de érdekességként közreadunk néhány természetes alapanyagból készíthető festőlé receptjét.
  • Festőmályva virágok szárított szirmait a Herbária boltjaiban megvásárolhatjuk. A főzött lé piros lesz.
  • Vereshagyma héja: A tömény, kihűlt főzettel barnáspiros tojásokat készíthetünk. Timsó hozzáadásával gyönyörű napsárga színt kapunk.
  • A lilahagyma héja sötétbarnára fest.
  • Sárga színt kapunk vadalmafa vagy kerti almafa fiatal ágából és rügyéből. Ehhez is kell timsó
  • Fekete bodza zöld bogyóiból szép zöld színt nyerhetünk
  • Kék:Csillagvirág+ timsó 
Minták
Írott tojások

 

 

koktel
Metszés

 

 

10. Metszés:

Szintén régi eljárás. A viasszal megírt tojásokat ecetben vagy savanyú káposzta levében áztatjuk órákon át, ami a megírt terület kivételével elmarja a tojáshéj egy részét. Minél barnább színű tojást használunk, annál szebben mutatkozik ki a minta.

 

 

 

 

11. Pingált tojás:

A tojásokra vékony ecsettel festjük a díszítményeket (tempera vagy hobby festék). Filctollal is rajzolhatjuk a mintákat.

 

Minták
Pingált tojások

 

 

12. Pöttyözött tojás:

Kiváló idegnyugtató az egyszínű tojásokra pöttyökkel mintát rajzolni. Nem lehet kapkodni: biztos kéz és biztos fej kell hozzá. Mesterek pedig még a pöttyökbe is pöttyöt tesznek, és többféle méretű pöttyökkel dolgoznak!

 

Minták
Pöttyözött tojások

 

13. Virágos tavasz – Hosszú ideig kerestem az átverést, de nem találtam. Túl szimmetrikus és rendezett a tojásra festett minta. Arra gyanakodtam, hogy talán dekupázs áll a háttérben. De nem, valaki tényleg képes erre.

 

Minták
Virágos tojások
Minták
Virágos tojások

 

14. Kiszakadt harisnya minta – Kifújt tojás csipkemintával..első blikkre igen egyszerűnek tűnik a technika: a kifújt tojást be kell burkolni a csipkével, majd megfesteni. Azonban a képen a tojások éppen fordítva színes. Itt előszőr a harisnyát fessük be és utána kössük tojásra.

 

Minták
Kiszakadt harisnya minta

 

15. Fényes-Fémes tojások- A tojások díszítéséhez lehet olyan anyagokat is használni, melyek egyébként nem szokványosak.  Gyöngyházfényű festékspray-vel például finom pasztellárnyalatokba díszítheted tojásokat.  Érdemes fifújttojásokat díszítened ezzel a technikával, melyeket felfüggeszthetsz, így a festék, mindenhol éri majd a felületet.

Minták
Fényes-Fémes tojások

 

Úgy bánik vele, mint a hímestojással!

Akivel vagy amivel "úgy bánnak, mint a hímestojással\", azzal tudvalevõen nagy kímélettel, nagyon vigyázva, szerfelett óvatosan bánnak. Eléggé gyakran hallani a szóláshasonlatunknak ezt a változatát is: "Úgy vigyáz rá, mint a hímestojásra".

Szólásunk, illetõleg ennek hímestojás eleme tudvalevõen a húsvéti locsolkodás szokásához kapcsolódik. Mind maga a húsvéti locsolás, mind pedig az, hogy a locsoló legényeket festett és mintásra karcolt vagy pedig csak egyszínûre, fõleg pirosra festett tojással ajándékozzák meg, igen régi szokás. A locsolás a hajdani pogánykori termékenységet varázsló vízbe vetésbõl, vízbe merítésbõl szelidült illatos vízzel való behintéssé. De még századunk elején (20. század) - különösen a tanyavilágban, és néhol faluhelyen is - a kútnál locsolták meg a lányokat, úgy, hogy vödörbõl öntötték rájuk a vizet.

Ugyancsak a kereszténység elõtti idõkbe nyúlik vissza az a szokás is, hogy a locsolkodóknak hímes tojást adnak ajándékba. A ma már leginkább csak ebben a kapcsolatban élõ hímes szavunk a régi \"dísz, díszítmény\" jelentésû hím fõnévnek, a hímez ige alapszavának a származéka. A hímet vagy írást karcolják vagy olyanféle írókával festik az elõzõleg rendszerint hagymahéjjel megpirosított tojásra, amilyen írókát a fazekasok használnak. A hímestojás-készítés olyan régi szokás hazánk területén, hogy - Móra Ferenc Szeged vidéki ásatásai nyomán - már egy hun-avar sírból is került elõ karcolt díszítésû tojáshéj.

Miért szoktak a hímestojással olyan óvatosan, olyan vigyázva bánni, hogy ebbõl szóláshasonlat alakult?

Ennek vagy egyszerûen csak az a magyarázata, hogy még a közönséges tojásra is vigyázni kell, hogy el ne törjön, mennyivel inkább megérdemli az ajándékba kapott, szobadísznek is felhasználható hímestojás, hogy óvatosan bánjanak vele. Meglehet azonban az is, hogy szólásunk még abban az idõben keletkezett, amikor jelképnek tekintették a húsvéti tojást: a szaporodás, az élet szimbolumát látták benne. Ennek az emlékét õrzi az a népszokás is, amit egyes vidékeken \"kokányolásnak\" hívnak, és aminek az a lényege, hogy a gyermekek összeütik hímestojásaikat, hogy meglássák, kié marad épen. Akinek összetörik a húsvéti tojása, az a vesztes a játékban, és azt kicsúfolják, kinevetik társai. Érthetõ hát, ha a régi fiatalok, akik még ismerték ennek a szólásnak a babonás hiedelmekben gyökerezõ eredetét, külön jelentõséget tulajdonítottak az ajándékba kapott és a termékenységet jelképezõ hímestojásnak.

 

Minták
Tojás leány

 

Minták
Tojás legény

 

 

 

 

Tojás Minták

 

Minták

 

Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

 

 

Gyimesi írott tojások

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

 

 

Huszákné Czencz Marietta hímestojásai (www.terrasoft.hu)

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

 

 

Noé Kornélia (Nelly) hímestojásai (himes-mezeskucko.mindenkilapja.hu)

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

Magyar Minták

 

 

 

Forrás:
hungaria.org
sulihalo.hu
web.tvnetwork.hu
mek.niif.hu


Szerkesztés dátuma: szerda, 2011. március 23. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 267,460 Kategória: Hagyományok és ünnepek » Húsvéti népszokások
Előző cikk: Husvétvárás Székelyföldön Következő cikk: Húsvéti locsolóversek


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: