Hungarikumok

 

Karácsonyi/Téli dekoráció és kézügyesség ötletek


Karácsonyi/Téli dekoráció és kézügyesség ötletek

Megmutatjuk hogyan díszítheted fel otthonodat az ünnepek idején, ötleteket adunk, hogyan készíts sajátkezűleg ajándékot szeretteidnek.

Válogass kedvedre az alábbi leírásokból:

 

 

 

1. Karácsonyi cukorsüveg

A piros-fehér színű cukorkákat ragasztópisztollyal erősítsük sűrűn egymás mellé egy süveg alakú habszivacsra (hobbiboltokban beszerezhetsz erre a célra tökéletesen megfelelő hungarocellkúpot). Az építkezést alulról kezdjük – ha a tetejéhez értünk, ollóval csippentsük le óvatosan a kúp végét, hogy az utolsó szem cukorkát is a helyére ragaszthassuk. Az édességek közé tűzdelt (használj apró fejű gombostűt) piros selyemmasnik látványától még mutatósabb lesz a dekorációnk.

 

forrás

 

2. Hópelyhek a tányéron

Szinte a legegyszerűbb karácsonyi aprósüteményt is ünnepivé varázsolhatjuk, ha karácsonyi formákkal (mint például a hópehely) szaggatjuk ki a tésztát. A hófehér cukormáz és az apró, ezüstszínű cukorgyöngy igazán elegáns hangulatot kölcsönöz a süteményeknek. A „behavazott” sütiket helyezzük ünnepi talpas süteményestálra, és máris karácsonyi hangulat lopódzik a lakásba.

 

forrás

 

3. Mézeskalács fenyődíszek

A zöld és piros társítás megunhatatlan, örökzöld divat. A piros barkácsfilcből készült dobozkát egyedi hangulatúvá teszi a beletűzdelt fenyőág, de igazán a benne elhelyezett, színes cukormázzal díszített mézeskalácsok teszik édes dekorációvá.

forrás

 

 

4. Karácsonyfadíszek papírból

Itt egy szimplán egyszerű ötlet, karácsonyfadíszre, papírból, masnival, csak annyi a titka, hogy jól kell összeválogatni a hozzávalókat.

Azoknak ajánlom, akiknek nincs idejük egetrengető hatalmas kreatívkodást véghezvinni, de azért szeretnének valami látványos, és tényleg szép, könnyen elkészíthető karácsonyi díszt összehozni.

Csomagoló karton, kartondobozból kivágva, kottapapír, masni. Ragasztóval. Akasztót nem látok rajta, de szerintem tűvel át kell lyukasztani, és damillal fel lehet függeszteni.

Akinek nincsenek zenészek a családjában, és nincs szétcincálható kottája, de van nyomtatója, az az internetről menthet le kottát, kinyomtathatja bármilyen színű papírra, és máris van neki is kottás csillaga. De más mintás papír is nagyon szép lehet.

 

 

5. Angyalka Tojástartóból

Szükséges hozzávalók: tojástartó, papír- vagy fa golyó, arany színű krepp papír (vagy aranszínű sima papír, vagy fehér papír és arany festék), arany festék vagy toll, raffia, vagy szalag akasztónak, arany vékony boa, ragasztó.

A tojástartóból vágjuk ki az egyik "csúcsát", lefesthetjük az egészet arany színűre, vagy csak a szélét, festhetünk rá kezeket is akár. A golyóra rajzoljuk meg az arcot, ragasszuk a csúcsra. A szárnyat én krepp papírból vágtam ki, de használhatunk szalagot, arany színű papírt, vagy akár fehér papírt, amit befesthetünk arany színűre, de fehér is maradhat. A boából vágjunk le kb 3 cm-es darabot, és ragasszuk a fej tetejére. Ez lesz a glória. Én krepp papírból vágtam egy 3 cm hosszú, 1 cm széles csíkot, hosszában félbe hajtottam és bevagdostam, ez lett a glória. Végül készítsük el az akasztót.

Ezt az egyszerű angyalkát akár gyerekek is készíthetik.

forrás

 

 

6. Muffinpapír angyalkák

Egy hipergyors és hiperegyszerű karácsonyi ötlet: színes muffinospapír felhasználásával készített angyalkák. Az angyalkákat szerintem úgy a legegyszerűbb beszerezni, ha az ember az interneten keres jó képeket, ami tetszik neki, és színes nyomtatóval kinyomtatja. Mivel egészen apró képekről van szó, egy A4-esre sok kifér, azaz nem olyan drága még akkor sem, ha valamilyen üzletben nyomtatják ki. Utána már csak ragasztani kell, ha szeretnéd, akkor glitterezni, és ne felejtsünk el akasztót ragasztani rá, vagy belefűzni.

 

 

 

forrás

 

7. Karácsonyfadísz tésztából

A következő nagyon kis csinos díszekbe az imént botlottam a neten: száraztésztából készített karácsonyfadíszek! És szépek! Nagyon nagyon tetszik!

Íme az elkészítésük lépésről-lépésre:

  • Vedd elő a tésztát! Különféle formákat használhatsz, amit csak szeretnél. 
  • Kezdj el játszani velük! Azaz próbálj meg kirakni mindenféle hópehely formára emlékeztető mintát. A variációk száma végtelen, úgyhogy biztos hogy sikerül valami nagyon egyénit kitalálni. 
  • Valamilyen jó erős ragasztóval ragaszd össze a tésztákat, pihentesd sütőpapíron addig, amíg meg nem szárad teljesen. Ha néha megforgatod azzal megelőzöd, hogy kifollyon a ragasztó, és a papírhoz ragadjon a hópihe. 
  • Ezután egy nagyobb helyen rakd ki a csillagokat, és gyorsan száradó, fényes festék spray-jel fújd be őket. Ugyanezt a másik oldalukkal is, miután megszáradtak. Szépen vonja be teljesen a fehér festék őket. Nagyon fontos, hogy csak igen vékonyan fújjuk be őket egyszerre, mert ha sokat fújunk rá, a tészta elkezd megpuhulni, és az nem lenne túl jó, ugyebár. Naszóval. Szerintem itt ki kell kisérletezni, és a valahanyadik már biztos jól fog sikerülni. 
  • Ezután jön a csillám! A glitter. A hópelyheket át kell kenni vízzel felhigított hobby ragasztóval, és bőségesen megszórni csillámmal. Teljesen meg kell hogy száradjon. Ha kimaradnak részek, azt újra lehet kenni, és csillámozni természetesen, amíg szép egyenletesen csillog az összes. A képen látható hópelyhekhez átlátszó glittert használtak, de más, színes csillám is jó hozzá. Ízlés szerint. 
  • Fűzz bele damilt, vagy szalagot, vagy pedig fűzd fel füzérbe.

 

forrás

 

 

 

8. Még néhány filcből készült karácsonyfadísz

Nézelődök a neten és ámulok és bámulok, mennyi rengeteg derék asszony készíti maga a karácsonyfadíszeit.

Az egyik leghálásabb anyag ehhez a filc.

Épp ezért, mivel szeretem ezt az anyagot, és úgy látom, hogy nagyon sokféleképpen lehet dekorálni, variálni, még összegyűjtöttem egy-két inspiráló képet különféle filcből készített karácsonyfadíszekrő.

 

 

 

forrás

 

9. Karácsonyfa rízsből

                         

forrás 

10. Karácsonyfadísz teamécsesből!

A sötét évszak beköszöntével egyre több gyertya, mécses és persze természetesen teamécses fogy a háztartásakban. Nálad is? Ha igen, akkor ne dobd el a teamécses alumínium burkát, hanem tisztítsd ki, és készíthetsz belőle öko-karácsonyfadíszt:) ! Azaz újrahasznosíthatod őket.

 

forrás

 

11. Cupcake/muffin papír bélés hópelyhek 

Hozzon létre egy téli csodaország bejáratot. Lapítsa ki a cupcake vagy muffin papír béléseket, utána hajtsa félbe vagy negyedeke és vágjon ki mintákat a redők mentjén.  Megnyitjuk a papír darabokat és már is fel lehet akasztani vagy ragasztani a falra, ablakra stb.

forrás

 

12. Egyedi csomagolás - farfalle tésztával:

Farfalle száraztészta díszíti az egyszerű csomagokat. Az összhatás így egy modern, letisztult stílus, természetesen lehet variálni ízlés szerint. 

forrás

 

 

13. "Boldog Karácsonyt!" bejárati ajtódísz

Fából készült, karácsonyi figurák fejeivel díszített bejárati ajtódísz, mely vidáman köszönti az otthonunkba érkezőket. Mérete: 36x15 cm 

Kellékek: 3 mm vastag MDF lap, 2 darab 3 cm átmérőjű papírmasé golyó, festékek, fekete drót

A dekoráláshoz: piros, kék és narancssárga mini zsenilia pom-pom, kis darab maradék anyagok, szalagok, farkasfog, mini termések, faágak, gyöngyök

Mielőtt elkészítjük, ellenőrizzük a sablonon, hogy az "O" betűk helyére pontosan illeszkedik-e a papírmasé golyónk. Ha kell, nyomtassuk ki kisebb vagy nagyobb méretben a sablont, vagy használjunk kisebb vagy nagyobb papírmasé golyót.

 

Nyomtassuk ki az ajtódísz sablonját, vágjuk körbe, és a két részt ragasszuk össze. A sablont helyezzük a falapra, és a körvonalak mentén rajzoljuk fel az ajtódísz kontúrját. A tetején lévő két jelölést is másoljuk át. 

A falapból a körvonalak mentén fűrészeljük ki az ajtódíszt. A széleket csiszoljuk meg, sőt néhány helyen bele is csiszolhatunk a falapba, régies, kopottas hatást keltve. A jelölés szerint, vékony fúróval fúrjunk egy-egy lukat a sarkokhoz.

A falap mindkét oldalát fessük be drapp színű festékkel. A festés nem lesz csíkos, ha szivaccsal, apránként visszük fel a festéket. Mivel elég világos a szín, így akár több rétegben is felvihetjük rá a festéket. Gyorsabban megszárad a festék, ha hajszárítóval szárítjuk.

Érdekesebb színű lesz a festés, ha száradás után, fehér festékkel is átpöttyözzük a falapot. Ehhez szintén használjunk szivacsot, amiből a felesleges festéket egy papírlapra "kifestettük", majd elszórtan nyomkodjuk rá a szivacsot. Ezután kevés barna festékkel is átnyomkodhatjuk, de ez nagyon kevés legyen, és nagyon elszórtan. A falap széleit is húzzuk át a barna festékes szivaccsal.

 

A sablont helyezzük a megszáradt falapra, és a feliratot másoljuk át rá. A legegyszerűbben úgy tudjuk átmásolni, ha a sablon hátulján a feliratot puha grafittal átrajzoljuk, majd a falapra tesszük és felülről átrajzoljuk. A grafit így átnyomódik a falapra, és könnyebben átrajzolhatjuk a kontúrokat. Ezután a betűket fekete festékkel fessük be, a havas részt és a hópelyheket pedig fehér festékkel fessük be. 

A papírmasé gömböket egy éles késsel vágjuk ketté. A félgömböket fessük be. Az egyiket fessük sötétebb barnára, ami a rénszarvas feje lesz, a másikat világosabb barnára, ami a mézeskalács figura feje lesz. A hóembernek a fejét is befesthetjük fehérre, de ez akár el is maradhat.

A félgömbök száradása után, ragasszuk őket az O betű helyeire. A felső sorba elsőnek a mézeskalács figura fejét ragasszuk, mellé a hóember fejét, és alulra a rénszarvas fejét.

Ezután a fejeket dekoráljuk ki a képen látható módon. A mézeskalács figurának a feje tetejéhez ragasszunk drapp színű farkasfogat, vagy fessünk rá olyan vonalat, mintha cukormázzal rajzoltunk volna rá. Rajzoljunk neki szemeket, orrot és szájat is. A szája közepére bordó színnel pici szívecskét is rajzolhatunk, a szája széléhez pedig néhány pöttyöt is festhetünk. A nyakához bordó zsinórból kössünk masnit, ragasszuk oda, és tegyünk a közepére egy szem gyöngyö 

A hóember fejére narancssárga mini zsenilia pom-pomból formázzunk egy orrot, és ragasszuk a feje közepére. Az orr mellé mindkét oldalra, pirosítóval fessünk kipirosodott orcát. Ezután rajzoljunk neki pöttyökből szájat és szemeket. A kék pom-pomt ragasszuk a fejéhez, mintha fülmelegítő lenne. A pom-pomok közé tegyünk egy spirál alakúra tekert drótot. Maradék világoskék anyagból készítsünk neki sálat, és ragasszuk a nyaka alá.

A rénszarvas fejének közepére ragasszunk egy piros mini pom-pomt, alá rajzoljunk szájat, fölé pedig szemeket, és a pofijához fehér festékkel fessünk kis pöttyöket. Maradék zsinórból kössünk kis csomót a nyaka alá, és 1-2 szem termést ragasszunk rá. A szarvát vékony Y alakú faágból készítsük el, vágjuk méretre és ragasszuk a feje két oldalára.

Befejezésül a fekete drótot tekerjük egy ceruza köré, minél egyenetlenebbül, majd a ceruzáról húzzuk le, és a két végét fűzzük át az ajtódíszen lévő lukakon.

Ötlet:

Ha kültéri ajtóra kerül, a betűk festése után vízálló matt lakkal lakozzuk le az ajtódíszt. A képen látható fejeket elkészíthetjük Mikulásnak, krampusznak vagy akár angyalkának is.

forrás

 

 

 

 

 

14. Karácsonyfadísz faszeletekből

Átmérője kb.: 4.5 cm

Karácsonyfadíszek vidékies stílusban, természetes anyagokból.

 

Kellékek: faág vagy faszeletek, patina, fekete festék vagy fekete alkoholos filc,1 cm széles piros kockás szalag, piros kenderzsinór, kisebb termések, fenyő vagy tujaág

 

 

 

 

A kb. 4.5 cm átmérőjű faágból vágjunk le 1 cm vastag faszeleteket. A faszeletek tetejéhez vékony fúróval fúrjunk lukakat, és a felületüket csiszoljuk át.

 

A faszeletek mindkét oldalának a felületét patinába mártott ronggyal körkörösen töröljük át, így kellemes, meleg színárnyalata lesz. Ha a natúr színű fa tetszik jobban, akkor a felületét ne patinázzuk.

Az interneten keressünk különböző karácsonyi témájú mintákat, amelyeket kicsinyítsünk le olyan méretűre, hogy a faszeletekre rárajzolható legyen. Nyomtassuk ki a mintákat, és indigóval másoljuk rá a faszeletek mindkét oldalára a mintákat.

Ezután fekete festékkel vagy alkoholos filctollal rajzoljuk át a mintákat. Ha fekete festékkel rajzoltuk fel a mintákat, a faszeleteket le is lakkozhatjuk, de ha alkoholos filctollal rajzoltuk, ne lakkozzuk, mert szétfolyhat a minta a lakktól.

A piros kenderzsinórból vágjunk le 20 cm-es darabokat, és fűzzük fel rájuk a faszeleteket. A piros kockás anyagból készítsünk masnikat, és ragasszuk a lukakhoz. A szalagok tetejét díszítsük pici fenyő vagy tujaágakkal, amikre ragasszunk kisebb terméseket.

forrás

 

 

 

 

15. Hóember koszorú

Átmérője: 10 cm

Könnyen és gyorsan elkészíthető, papírmasé golyóból készült hóember koszorú.

Kellékek: 7 darab 3 cm átmérőjű papírmasé golyó, mini kék és narancssárga zsenilia pom-pom, vékony fehér zsinór, kis darab vastag kék zsinór, fekete drót, filctoll, pirosító

 

 

 

A papírmasé golyókat a már félig meglévő lukakon keresztül óvatosan szúrjuk át egy hegyes tárggyal.

Az átszúrt golyókat fehér zsinórra fűzzük fel, a zsinór végeit kössük össze, hogy egy koszorúformát kapjunk. A felesleges zsinórt vágjuk le. Az akasztóhoz vágjunk le a zsinórból egy kb. 25 cm hosszú darabot, hajtsuk félbe, a végére kössünk csomót. Az akasztót fűzzük át két hóember feje között lévő zsinóron.

A narancssárga pom-pomt formázzuk hegyesre, és minden golyó közepére ragasszunk fel egy-egy darabot, ami a hóember orra lesz.

Ezután fekete filctollal rajzoljunk szemeket és szájakat a hóember fejeire. A szemeknek és a szájaknak is csak pöttyöket rajzoljunk. A szájak fölé pirosítóval rajzoljunk orcát a hóembereknek. Ezt a legkönnyebben fülpiszkálóval készíthetjük el.

Az akasztó mellett lévő hóember fejének két oldalához ragasszuk fel a kék pom-pomt. Egy rövidebb fekete drótot tekerjünk fel egy vékony ecsetnyélre, húzzuk le róla, és ragasszuk a két pom-pom közé. A kék vastag zsinórmaradékra kössünk csomót, a végeit rojtozzuk ki, és ragasszuk a fülvédős hóemberrel szemben lévő hóember nyakához.

Ötlet:Nagyobb méretű papírmasé vagy hungarocell gömbökből is elkészíthetjük, és akár még több darabot is használhatunk hozzá.

forrás

 

16. Mikulástölcsér

Vágjuk ki a tölcsér sablonját. Piros kartonra tegyük rá, és rajzoljuk körbe. A vonalat és a jelöléseket is halványan jelöljük rá. A tölcsért vágjuk ki, a szaggatott vonalat éles sniccerrel karcoljuk meg és enyhén hajlítsuk be. Arra figyeljünk, hogy ne vágjuk el a kartont. A papírt hajlítsuk tölcsér alakúvá, és a bekarcolt, elhajlított részre tegyünk ragasztót, és ragasszuk össze a két oldalt. A szőrméből vágjunk egy kb. 3 cm széles csíkot, és ragasszuk a tölcsér tetejéhez. 20 cm hosszú szaténszalagot ragasszunk a tölcsér belsejébe a jelölésekhez. Az elejére ragasszunk egy nagy fekete gombot. A kész tölcséreket adventi naptárként is használhatjuk. Akasszuk őket fenyőgirlandra, és számokkal jelöljük meg. Elkészíthetjük kisebb méretben is, így karácsonyfadísz lehet belőle. Nagyobb méretben elkészítve ajándékok csomagoláshoz is használhatjuk.

forrás

 

17. Só-liszt gyurma karácsonyfadíszek

A só-liszt gyurmát szinte mindenki ismeri, hiszen az óvodáktól kezdve az alsó tagozatig rengetegszer készítettünk gyermekkorunkban ebből az anyagból különbéle figurákat.

Most szeretném bemutatni, hogy bizony, lehet ennek a gyermeki anyagnak komolyabb külsőt is adni: szép, egyedi karácsonyi díszek, vagy akár egyenesen karácsonyfadíszek készíthetőek belőle.

Íme egy példa:

Az alábbi receptet szokás használni:

20 dkg finomlisztet és 20 dkg vákumsót összekeverünk, hozzáadunk 125 ml vizet és 2 evőkanál étolajat.

De egy másik recept is létezik:

Fél csésze asztali só, fél csésze víz, és egy csésze liszt. Olajat pedig nem teszünk bele, mert avasodik, és egy idő után büdösek lesznek a díszek, hacsak nem olívaolajat használunk.

Én a második verziót javaslom. A hozzávalókat kézimixerrel összekeverjük, utána pedig addig gyúrjuk, amíg jó egynemű, gyúrható tészta nem keletkezik a kezünk alatt.

Színezni is lehet: fekete teával, kávéval, fahéjjal, pirospaprikával - az ilyen és ehhez hasonló színezők nem károsak az egészégre és természetes színhatást adnak, ami szerintem sokkal szebb, mint valamilyen rikító ételfesték. Mindazonáltal, ha például mikulást készítunk, akkor az erős piros ételszínezékkel jól meg lehet festeni az anyagot.

Ezzel a fajta tésztával gyorsan kell dolgozni, mert könnyen kiszárad. Amivel nem dolgozunk, tároljuk műanyag zacskóban.

A díszekhez szükség van valamilyen kiszúróra: a legjobb, ha beszerzünk legalább kétféle méretű hópehely formát, vagy harangot, de egyszerű köröket, csillagokat is szúrhatunk belőle, azt is szépen lehet dekorálni.

              

Miután elkészítettük a figurákat, ne felejtsük el kilyukasztani őket, hogy fel tudjuk akasztani, ha készen lesz, mert sütés után már nem lehet kilyukasztani.

Mivel az a cél, hogy minden nedvesség kipárologjon belőle, ezért elég hosszú időre, akár órákra is a sütőbe kell tenni őket, vigyázzunk, hogy olyan alacsony hőmérsékletre, amitől nem lesz kokszos:) Azaz nem ég meg, bocsi.

Apropó, mi anno nem sütöttük meg őket, csak a radiátoron száradtak pár napig.

A kész gyönyörűségeket lehet azután dekorálni, méghozzá számtalan módon. A képen látható csillagokat egyszerű filccel rajzolták meg. De lehet festeni, vagy például glitterrel megszórni.

Ha azt szeretnéd, hogy sokáig megmaradjanak, akkor vékony lakk réteggel lehet tartósítani, ez meggátolja a nedvesség bejutását.

Végül fel lehet fűzni, vagy egyenkét az akasztót ráilleszteni, és már mehet is a kijelölt helyére!

forrás

 

 

18. Papír rozetta karácsonyfadísz

Ez a rozetta úgy készül, hogy 3 négyzet alakú papírlapot (pld. régi újság) harmonikaszerűen behajtogatunk külön-külön, utána a kettéhajtjuk félben, majd kört formázunk belőle és összeragasztjuk őket, például technokollal. Egyszerű elkészíteni, bármilyen színes, dekor papírból is nagyon szép. Végül a közepére lehet különféle díszítést kitalálni. Ha van ezüst vagy arany csillámot szóró spray otthon (nekem volt anno, de sajnos elfogott:( ) akkor be lehet vele fújni, úgy még ünnepibb lesz.

forrás

  

19. Karácsonyi gyertyatartó készítés természetes anyagokból

 

 20. Tobzmanó

 

21. Papír karácsonyfa hajtogatás, origami

 

22. Adventi koszorú készítése

 

23. Karácsonyfa gömbök patchwork technikával

 

Több Karácsonyi díszek készítése videók ITT találhatók!

 

 

 

 

 

 

 

 


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2011. december 5. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 250,962 Kategória: Hagyományok és ünnepek » Karácsonyi szokások
Előző cikk: Karácsonyi Versek Következő cikk: Karácsoyni idézetek


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: