Hungarikumok

 

Maros–Küküllő–vidéki pontozó


Maros–Küküllő–vidéki pontozó

A Maros-Küküllő-vidéki pontozó a közép-erdélyi legényes közepes fejlettségű altípusa. A tánc etnikus, magyar jellegét hangsúlyozza, hogy a helyi románság inkább "haidău" vagy "de ponturia" lenevezésű lassú legényeseket adta elő. 

A pontozó általában a helyi táncciklus kezdő tánca volt, a 20. század második felétől már csak táncszünetekben fordult elő. A visszaemlékezések szerint a zenekar előtt egymást követve egyénileg, szinte versenyszerűen táncolták, majd utána gyakran csoportos, egyöntetű formában "pontoztak". A legényesekhez képest a tánc tempója aránylag gyors (Mm= 128-138), de a tempó nem emelkedik. A pontozóhoz egy-egy faluban nyolc-tíz különböző dallamot is húztak. 

A pontozó motívumkészlete gazdag, egy-egy kiválóbb táncos akár 20-30 különböző motívumot is ismerhetett. Jellegzetes szűk mozgású, fejlett szerkezetű, kétütemes, szinkópás ritmusú motívumait dinamikus, staccato előadásmód jellemezte. A figurázó és a csapásoló motívumok váltakozó alkalmazásában mértéktartó egyensúlyra törekedtek. Az idősebb nemzedék férfi tagjai közül szinte mindenki ismerte és tudta a táncot, de közülük kevés kiemelkedő előadó egyéniséget tartunk számon. A fiatalabb nemzedék körében a tánc egyszerűsödött, a a kevésbé látványos és nehezebben előadható lábfigurákat fokozatosan kiszorították a csapásolók. 

A táncot többnyire ütemelőzős záró formulával kezdik, majd szigorúan pontokra tagolva táncolják, de a tánc elején és a pihenő részeknél esetenként figyelmen kívül hagyhatják a zenei periódusok zárlatait. A záró motívumok formulaszerűek. Általában közepes hosszúságú, három–négy perces, tíz–húsz pontból álló folyamatokat táncolnak. A pontokat gyakran szimmetrikusan megismétlik, de visszatérésük csak alkalomszerű. A különböző figurázó és csapásoló pontokból álló heterogén táncfolyamatokat egyre fokozva építik fel, ügyelve a befejezés hatásosságára. A pontozó motívumkészlete az előadott ritmusok és a pontok szerkezete alapján a dél-erdélyi román legényes típussal rokonítható.

 


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. május 19.
Nézettség: 1,934 Kategória: Magyar folklór
Előző cikk: Györgyfalvi csűrdöngölő Következő cikk: Lőrincrévi pontozó

Forrás:
tudasbazis.sulinet.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: