Hungarikumok

 

A Dunakanyar és Visegrád (360° panorámás virtuális túra)


A Dunakanyar és Visegrád  (360° panorámás virtuális túra)

A Duna Esztergom és Budapest között, a Börzsöny és a Visegrádi-hegység között szeszélyes kanyart ír le. Ez a terület Magyarország egyik legszebb tája: a meredek partokat zöld erdőség borítja, itt emelkedik ki a kék víztükörből a Szentendrei sziget, valamint olyan költői szépségű történelmi települések övezik, mint Visegrád, Esztergom, Szentendre.

A Dunakanyar a magyar történelem valamennyi fontos szakaszának tanúja volt, a különbözõ periódusok markáns nyomokat hagytak rajta. A területen rengeteg népcsoport megfordult az évszázadok során, így neolitikus, rézkori és bronzkori emlékekben egyaránt gazdag. Védelmi jelentõségét mutatja, hogy a 328 méter magas Várhegy csúcsán már a vaskorban is létezett egy kõbõl épült erõsség, a IV. században pedig a rómaiak emeltek itt egy erõdöt (Pone Navata), amelyet kaszárnyák öveztek.

koktel
Dunakanyar

Ezt az erõdöt az államalapítás idején felújították, és a megyésispán székhelyévé tették meg. A XIII. században, közvetlenül a tatár hordák véres dúlása után IV. Béla felesége, Mária királyné új várat építtetett a hegytetõre, amelyet Károly Róbert tovább bõvített, midõn állandó székhelyét Visegrádra helyezte át. A több ízben is megerõsített, külsõ falak által oltalmazott várban õrizték 1529-ig a Szent Koronát és a koronázási regáliákat, amelyek nélkül egyetlen magyar uralkodót sem lehetett törvényesen királlyá avatni. Mátyás király uralkodása alatt Visegrád újfent virágzásnak indult: a nagy uralkodó kibõvítette a palotát, és reneszánsz szellemiségéhez méltó, európai összevetésben is fontos központtá tette.

A XVI-XVII. században a Fellegvár többször is török kézre került, a folyamatos hadakozások közepette mindennemű építkezés megrekedt, és az épület állaga drámai mértékben leromlott. A háborúk által megtépázott Fellegvárra a Habsburg csapatok mérték a végsõ csapást, midõn 1702-ben felrobbantották. Visegrád történelmének nemzetközi diplomáciai vetületei is érdekesek. 1335-ben itt zajlott le Károly Róbert magyar király, III. Kázmér lengyel király és János cseh király találkozója, majd 1991-ben, röviddel a rendszerváltás után ismételten itt találkoztak Magyarország, Csehszlovákia és Lengyelország vezetõi.

A Fellegvár ma műemlék, helyreállítása 1871-ben kezdõdött meg, ezzel egy idõben sor került az alapos régészeti feltárásra. A palota renoválása az elmúlt évtizedekben friss lendületet kapott, helyreállították a királyi házat és a kertet, így szerencsére egyre több részlet mutatja meg a palota hajdani pompáját. Nemzeti emlékünk jövõbeni sorsát illetõen nemkülönben örvendetes tény, hogy a Dunakanyar a visegrádi és az esztergomi várakkal szerepel a világörökségi cím jelöltjeinek listáján.

Magyar Konyha
Visegrád

 


 


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2010. szeptember 9. Szerkesztette: Jámbor Endre
Nézettség: 5,951 Kategória: Épített örökségünk
Következő cikk: A kétszáz éves szellemkastély – Pártosfalva


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: