Hungarikumok

 

Festetics-kastély


Festetics-kastély

Festetics Kristóf 1739-ben vásárolta meg a keszthelyi birtokot, amelyen egy romos várkastély es egy régi templom állt. A leromlott állagú épületek elbontása után a családfő egy barok stílusban tervezett, tágas kerttel rendelkező kastélyt álmodott meg, amelynek kivitelezési munkálatai 1745-ben kezdődtek meg.

Az apja örökébe lépõ Festetics Pál a rákövetkezõ évtizedekben számos bõvítési és átalakítási munkálatot végeztetett, melyeknek köszönhetõen 1783 és 1787 között a kastély neobarokk toronnyal és más részekkel bõvült. A homlokzati rész megmaradt régi formájában, míg a szárnyak megnyúltak, és az épület eredeti szimmetriája megtört. Az eredetileg U alakú, egyemeletes, 34 termes kastély a bõvítések után 101 helyiséget foglal magába, külön kápolnával és színházteremmel bír.

Díszterme lenyűgözõ szépségű, és a szobákban is míves bútorokat, különleges cserépkályhákat helyeztek el. Nyugati homlokzatával szemben gondozott franciakert kapott helyet két szökõkúttal, a tízhektáros angolpark pedig matuzsálemi korú fák hűs árnyával csábítja a nyáridõben idelátogatókat. A parkban szép számban találhatók egzotikus növények is, amelyeket a Festetics család tagjai válogattak össze.

Külön figyelmet érdemel a barokk kastély könyvtári szárnya, Festetics György tudományok és művészetek iránti elhívatottságának kőből emelt bizonyítéka. Az 1801-ben elkészült Helikon könyvtár nem csupán a papírra örökített tudás valóságos tárháza volt, de a gróf itt látta vendégül a nyugati országrész neves költõit és íróit, és mecénási tevékenységét is innen irányította.

A család által felhalmozott mintegy 52 ezer kötet között számos különleges ritkaság található, a nagyterem berendezése - amely épségben átvészelte az évszázadokat - pedig önmagában is figyelemre méltó.

A teljes körû felújításon átesett kastély mais híven tükrözi egykori tulajdonosai, a Festetics család nemes szellemiségét. A kultúra szolgálatába állított kastély ma múzeumként működik, területén rendszeresen tartanak színházi elõadásokat, kiállításokat és koncerteket, kiterjedt pincerendszere ad otthont a Balatoni Borok Házának, a kastélykert hátsó részében üzemel a Hintómúzeum, és a könyvtári szárny is nyitva áll a látogatók elõtt.

 

Festetics-kastély zeneterem
Festetics-kastély könyvtár

Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2010. szeptember 9. Szerkesztette: Jámbor Endre
Nézettség: 3,998 Kategória: Épített örökségünk
Előző cikk: Fertődi Eszterházy-kastély Következő cikk: Gödöllői Királyi Kastély (360° panorámás virtuális túra)


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: