Hungarikumok

 

Zsámbéki romtemplom (360° panorámás virtuális túra)


Zsámbéki romtemplom  (360° panorámás virtuális túra)

Zsámbék késő román-kora gótikus bazilikáját a premontrei szerzetesek emelték az 1200-as évek közepén. Az 1773-as földrengés félig lerombolta, azóta nem építették újjá. Ennek ellenére a rom a magyar építésztörténet kiemelkedő emléke, ódon falaival, különleges látványával ma is sok látogatót vonz, sőt kiválló akusztikája megengedi, hogy számos komoly- és könnyüzenei hangversenynek adjon otthont.

Zsámbékon elõször a XI. században építettek kötemplomot, amelyet a XII. században kibõvítettek. Valószínüleg készen állt már, amikor III. Béla király (1172-1196) felesége egyik katonájának adományozta a települést a templommal együtt. Aynard lovag és családja francia lévén meglehetõsen fogékony volt a gall földön kialakult, nálunk még igencsak szokatlan kora gótika iránt, mert ebben a stílusban új templomot építtetett. Hovatovább az ugyancsak Franciahonban megszületett premontrei rendet is támogatta, hiszen a bazilika mellett monostort emelt a számára, amely a források szerint 1234-ben már működött. IV Béla 1268-ban kelt oklevelébõl kiderül, hogy az alapítók Aynard leszármazottai, Egyed és Smaragd ispánok voltak, akiket a templomban temettek el. Feltehetõleg ezt a sírt találták meg a régészek 1939-ben, amikor felásták a templom fõhajóját.

Mátyás király, mivel nem volt elégedett a premontreiekkel, a monostort a pálos rendnek adományozta. A török idõk alatt a templom és a rendház is elnéptelenedett. Sorsát végül az 1763-as földrengés pecsételte meg: leomlott az északi mellékhajó boltozata és oldalfala, és a rom ezután gazdátlanná vált. A köveket teljesen széthordták volna a környékbeliek, ha Rómer Flóris és Henszlmann Imre művészettörténész az 1870-es években fel nem hívja a figyelmet a műemlékre. Megmentését Trefort Ágoston vallás- és közoktatasi miniszter 1889-ben Möller István építészmérnökre bízta, aki a korabeli elvárásokkal szemben nem építette újjá a historizmus szabalyai szerint, csupán állagvédelmet és konzervalását végezte el. Ennek köszönhetõ, hogy a templomot ma eredeti állapotában csodálhatjuk.

A bazilika két tornya és az egyik oldalfala csaknem teljes épségében megmaradt. A tornyok gúla alakú sapkái olyan tikéletesek, hogy ezeket másolták le, amikor a jáki templomot restaurálták. A templomhoz csatlakozó kolostorból a kõtárként használt dongaboltozatos helyiség, a pincerendszer es az alapfalak egy része, valamint a kerengõ pillérei maradtak meg.


 


 



Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2010. szeptember 9. Szerkesztette: Jámbor Endre
Nézettség: 3,124 Kategória: Épített örökségünk
Előző cikk: Szent István-bazilika (360° panorámás virtuális túra)


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: