Hungarikumok

 

SZILÁGYI SZABOLCS


SZILÁGYI SZABOLCS

SZILÁGYI SZABOLCS Visszapillantó II rész

2010 augusztusában elkészült a 3 kötetesre tervezett irodalmi mű II. kötete is, amit itt olvashat.

Az első kötet az alábbi ismertetővel jelent meg:

Riport elemekkel is tűzdelt gigantikus tudósítás Szilágyi Szabolcs legújabb könyve, amelyet 2011 márciusában tett közzé az Országos Széchenyi Könyvtár égisze alatt tevékenykedő Magyar Elektronikus könyvtár.

A negyedszázada Varsóban élő író szabadulva volt hivatása kötelmeitől, a rádió másfél perces és a televízió negyven másodperces időkorlátaitól két kötetben kis híján hét évtizedről tudósít, az alcím szerint különös nézőpontból: „A történelem, a hatalom és a politika félárnyékában.”

A szerző vallja, hogy könyve akkor sem kimondottan róla szól, ha mégis mindenütt rátalál az olvasó. Akkor sem, ha premier planba helyezi önmagát. Szándéka a hátteret, a kort, a helyszíneket, a hangulatokat és a jellemeket átmenteni hite szerint őszinte, igaz szóval a jövőbe. Hogy mégis ő maga a történetek főszereplője... ez segíti, hogy az átélt történések mélyére lásson és másokkal is láttassa a magyar és lengyel világot, annak érdekes vagy pusztán jellemző eseményeit, bennük csipetnyi technika történettel és zenei emlékekkel is.

Kor- és helytörténetet, szakma- és zenetörténetet fűz össze a gyermeki, ifjúkori és felnőtt emlékmozaik darabjaiból. Nagyvárad, Felcsút, Keszthely, Zalaegerszeg, Szentendre, Nagykőrös, Kiskunfélegyháza,  Budapest, Nyíregyháza, Nyírbátor és Varsó az útvonal. Már az olvasható, letölthető 1. kötet is számos epizódot tartalmaz Nyíregyháza  1957 és 1970 közötti éveiről. Sok élő és eltávozott városlakóra emlékezik kedves és nem csak kedves történetek felidézésével. A két kötetben Szilágyi Szabolcs olyan 68 éves utat jár végig, amelyen megtapasztalt mindent, amire belülről is, s aminek a hátterére is kíváncsi volt. Ő maga egy rádióinterjúban így vallott: "A számvetésnél meglepődtem, hogy sikerült a csábító szirén hangoknak ellenállni és megfigyelő riporterként, tudósítóként  mindvégig félárnyékban maradni." Könyve írójaként most anélkül lép ki a fényre, hogy meg kellene tagadnia, le kellene lepleznie bármit, amiért akkor és ott lelkesedett, amit vállalt, amiben szentül, vagy - mint mondja - néha vakon hitt. "Vállalni a múltat, érteni a jelent, bízni a jövőben – roppant nehéz, mégsem lehetetlen vállalás".

Diák, kapus, sorkatona, amatőr zenész, gyakori hősszerelmes, könyvtáros, újságíró, rádiós, külpolitikai tudósító, munkásőr, párttag, kémelhárító tiszt, magyar diplomata, lengyel szabadkőműves, emigráns tudósítása ez a 20. század második felében és az új évezred első évtizedében, 1942 tavasza és az 2010-es Újesztendő között  látott, hallott,  igaznak hitt ügyes-bajos dolgokról.

Aki olvasta az első kötetet, bizonyára nagyon várta már a folytatást (jómagam is). Aki még nem olvasta, de érdekli egy korrajz a múlt század második feléről egy rendkívül széles látókörű, kalandos életű ember szemszögéből, feltétlenül olvassa el, ígérem nem fog csalódni.

 

Addig is ajánlom a " Történelem, politika és a hatalom félárnyékában" című könyvét " ,aminek szerzői jogairól itt olvashat:


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2012. március 19. Szerkesztette: Somoskövy István
Nézettség: 2,072 Kategória: Alkotó magyarok
Előző cikk: Szabó István Következő cikk: Telkes Mária


   







Tetszik  

Megjegyzések

Kovács Lóránt
csütörtök, 2012. július 26. 16:07
így igaz. meg kellene csinálni.




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: