Hungarikumok

 

Sebestyén Márta


Sebestyén Márta

Sebestyén Márta hazánk legimsertebb népdalénekese, Magyarország kulturális nagykövete. Több mint 30 éve szerepel a világ minden táján, énekelt a japán császár, a spanyol király és az angol uralkodócsalád tagjai előtt. Csengő hangjában megszólal a múlt, és életre kellnek a népdalokba rejtett, ősidők óta változatlan emberi érzések.

1957-ben született Budapesten. Édesanyja Kodály Zoltán tanítványa volt, így érthető, hogy a kis Márta életét a zene töltötte ki. Érdeklődése azonban sokrétű volt, művészi tornázott, és szenvedélyesen rajzolt (hobbija ma is a képzőművészet). Végül mégis a népdalok bűvölték el legjobban. Énekhangjára, különleges előadói tehetségére már kislány korában felfigyeltek. Hatévesen készült első lemezfelvétele, azóta 70 lemeze jelent meg. Énekel Az angol beteg című filmben, amely a kilencből az egyik Oscar-díjat a legjobb filmzenéért kapta (Szerelem, szerelem...), és a Deep Forest Grammy-díjas világzene albumán.

Sebestyén Márta szólóban és zenei kisérettel is fellép. Állandó partnere a Bolya-Dongó Duó, de gyakran szerepel a Gryllus testvérekkel, a Söndörgővel, a Muzsikással és a Vujicsics Együttessel is. Nemcsak a magyar tájegységek dalait énekli, hanem az európai népekét is eredeti nyelven.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2010. szeptember 19. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 3,733 Kategória: Alkotó magyarok
Előző cikk: Rubik kocka Következő cikk: Semmelweis Ignác


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: