Gerecs Árpád


Gerecs Árpád

 

 

GERECS ÁRPÁD

 

(1903-1982)

 

 

 

Gerecs Árpád 1903. július 18-án született Zsámbékon. A Budapesti Műegyetemen szerzett 1938-ig a Műegyetem Szerves Kémiai Intézetében dolgozott. A Zemplén-iskola kiemelkedő tagja volt, aki alapvető szerepet játszott számos fontos szénhidrát kémiai szintézisek kidolgozásában. Vegyészmérnöki munkássága hasonlóképpen jelentős a magyarországi gyógyszervegyészet területén, a nevéhez fűződik több gyógyszer előállítása(pl. B1-és P-vitamin,ultraszeptil,sztreptomicin) amit a CHINOIN Gyógyszergyárban dolgozott ki, utóbb mint a gyár műszaki igazgatója, munkássága nagymértékben hozzájárultak a magyar gyógyszergyártás sikeréhez.

 

1950-tõl a Szerves Vegyipari Kutató Intézet, majd a Gyógyszeripari Kutató Intézet igazgatói tisztét töltötte be. Emellett 1950-1954 között a Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott Kémiai Tanszékének tanszékvezető tanára volt. 1955-ben a szegedi egyetemről az Eötvös Loránd Tudományegyetemre került, ahol a Kémiai Technológiai Tanszék vezetését vette át. Erre az időszakra esik Kémiai technológia” c. tankönyvének megírása is.

 

Az alkalmazott kémia, kémiai technológia átgondolt, korszerű oktatásának úttörő alakja volt. Negyed évszázadon átívelő tanszékvezetői munkálkodása során az elméleti oktatást szorosan összekötötte a leendő vegyészmérnökök gyakorlati képzésével. Ennek érdekében tanszéke állandó kapcsolatban állt olyan szerves kémiai műhelyek, gyógyszeripari és vegyipari cégek laboratóriumaival, mint például a Chinoin és Gyógynövénykutató Intézete, az Egyesült Gyógyszer-és Tápszergyár, a Tatabányai Szénbányák Vállalat, a Lakk- és Festékipari Vállalat, a Nehézvegyipari Kutatóintézet, a Papíripari Kutatóintézet.

 

Gyógyszerkutatásaiért 1950-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, tudományos tevékenységének elismeréseként pedig az MTA 1951-ben levelező, 1958-ban pedig rendes tagjává választotta. 1964 óta megszakítás nélkül tagja volt az Állami és Kossuth-díj Bizottságnak. Az MTA Kémiai Tudományok Osztályának osztálytitkár helyettese, két ízben is a Magyar Kémikusok Egyesületének alelnöke volt, és hosszú éveken keresztül látta el az Oktatási Minisztérium Kémiai Szakbizottságának elnöki tisztét.

 

 

 

Művei:

 

 

 

A barbaloinról. Budapest. 1930.

 

Gyógyszerkémia és gyógyszeripar. Budapest. 1942.

 

Alkalmazott szerves kémia. Szeged. 1951.

 

Szervetlen kémiai technológia I–II. Budapest. 1959.

 

Vegyipari műveletek és gépek. Budapest. 1964.

 

Bevezetés a kémiai technológiába. Budapest. 1968.



Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2011. szeptember 25.
Nézettség: 2,756 Kategória: Tudósok, feltalálók » Vegyészek
Előző cikk: Földi Zoltán Következő cikk: Görgey Artúr


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: