Ganz Ábrahám


Ganz Ábrahám

(Unter-Embrach, Svájc, 1814. november 6. – Pest, 1867. december 15.) vasöntőmester, gyáros, a magyar nehézipar egyik megteremtője.

A svájci származású Ganz Ábrahám vasöntőmester 1844-ben hozta létre vasöntödéjét Budán. Saját szabadalma alapján gyártott kéregöntésű vasúti kerekeket, vasúti kereszteződési csúcsbetéteket, gabonaipari örlőhengereket.

Munkája eredményeként fejlődtek ki szerény üzeméből az idők során az ismert Ganz vállalatok. Sajnos a túlfeszített munka és családi problémái idegrendszerét kikezdték, 1867. december 15-én öngyilkos lett.

Ganz Ábrahám halála után örökösei Ganz közvetlen munkatársait Eichleter Antalt, Keller Ulrikot, és Mechwart András bízták meg a gyár vezetésével. A gyár ekkor vette fel a Ganz és Társa nevet. Az öt részlegből álló, és mintegy 370 alkalmazottat foglalkoztó céget a Ganz család eladta, részvénytársaságá alakította "Ganz és Társa Vasöntő és Gépgyár Rt", műszaki igazgatójának Mechwart Andrást nevezték ki, akinek irányításával 1869 után a Monarchia egyik legjelentősebb vállalatcsoportja jött létre. Legnagyobb horderejű intézkedése mégis a villamos osztály létrehozása volt, mert egy új iparág alapjait teremtette meg! Ekkor már vezérigazgató. Az egyfázisú transzformátor meghozta a Ganznak a világhírt.

Az eredeti öntödében 1964-ig folyt a termelés. Ekkor a Budapest II. kerületében levő gyárat leállították, s a kéregöntöde berendezéseit megőrizve a ma is látogatható Öntödei Múzeummá alakították.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2010. február 13. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 2,775 Kategória: Tudósok, feltalálók
Előző cikk: Galambos Márton (orvos) Következő cikk: Geleji Sándor


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: