Déri Miksa


Déri Miksa

(Bács, 1854. október 24. – Merano, Olaszország, 1938. március 3.) mérnök, a transzformátor társ-feltalálója, erőmű építő.

Tanulmányait a budapesti Műegyetem Mérnöki Karán és a bécsi műegyetemen végezte, ahol vízépítő-mérnöki oklevelett szerzett 1877-ben. Az egyetem befejeztével Budapesten és Szegeden a Folyammérnöki Hivatalban dolgozott, részt vett a Duna és a Tisza szabályozási terveinek elkészítésében. Elektrotechnikai kérdésekkel foglalkozott, s ennek révén ismerkedett meg Zipernowsky Károllyal 1882-ben, és a Ganz gyár elektrotechnikai osztályára került. A két feltaláló első közös munkája egy SW típusú generátorként és motorként is üzemeltethető, öngerjesztésű váltakozó áramú gép volt, amelyet 1883-ban kezdtek el gyártani. 1883-tól a villamossági osztály bécsi képviselője volt.

1885-ben Bláthy Ottó Tituszal hárman közösen alkották meg az első energiaátvitelre alkalmas transzformátort. Az "indukciós készülékeken nyugvó erőátviteli és elosztási rendszer"t.

1889-ben Bécs világításának koncesszióját a Ganz nyerte el, és az Union Bankkal közösen alapította meg a Nemzetközi Villamossági Részvénytársaságot. Déri Miksa ennek kötelékébe lépett, és igazgatóként ő szervezte meg és rendezte be a bécsi villamos erőművet.

1892-ben a Ganz gyár megépítette a Rómatól 26 km-re lévő Tivoli vízierőművet, és távvezetéket.

1898-ban egyfázisú repulziós motorként induló felvonómotort dolgozott ki, mely felgyorsulás után aszinkron motorként működött tovább. Az 1903-1904-es években dolgozta ki azt a kétkeferendszerű egyfázisú repulziós motort, amelyet a világ szakmai irodalma máig is Déri-motor néven ismer.

1898-1902 között kompenzált egyenáramú gépet dolgozott ki, melynél a kompenzáló tekercselés nagy teljesítmény és nagy feszültség esetén legtökéletesebben kiegyenlítette az armatúra reakciót.

Elismerései

1900 Párizs. Grand prix díj.

Magyar Electrotechnikai Egyesület és a Nemzetközi Villamossági Részvénytársaság tiszteletbeli tagja.

Electrotechnischer Verein Berlin levelező tagja.

1908 Magyar királyi udvari tanácsos.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület díjat alapított emlékére.

Budapesten utcát neveztek el róla.

Több iskola is viseli a nevét.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2010. február 13. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 3,058 Kategória: Tudósok, feltalálók
Előző cikk: Bolyai János Következő cikk: Erdős Pál


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: