Sződi István


Sződi István
1898. december 23-án születtem Dány községben. Gyermekéveimet itt töltöttem. Később Vácszentlászlóra kerültem. Az 1916. évtől a Gödöllői Erdőigazgatóságnál vállaltam munkát, itt kezdtem meg magánúton az erdészeti szak- és műszaki vizsákat. 1960-ban mentem nyugdíjba.
Fiatal korom óta vonzódtam a művészetekhez, ezért már korán elkezdtem festegetni. Mivel művészeti iskolába sohasem jártam - anyagi fedezet hiányában - ezért művészeti szakkönyvekből képeztem magamat.
 
Nyugdíjba vonulásom óta a festészet mellett a szobrok készítése is kedvtelésemmé vált. Sok szobrot készítettem műkőből, főleg az erdészetnek.
Ma már - koromra való tekintettel - csak a képek festésével foglalkozom. Minden képemet valamilyen élmény szülte. Szeretem a természetet, a szépségeit igyekeztem megragadni ezen az úton. Erdész lévén szinte magam előtt látom a tájakat, csak be kell csuknom a szememet és elém tárulnak az elképzelt tájak.
 
Képeim többségében gyermekkori élményeim is megjelennek, így festettem meg az egykori kaszás aratást, a lovak járatásával történő cséplést a nyomtatást. Ott vagyok a dinnyecsősz kunyhóját ábrázoló kepen is. Annak idején elkisértem nagyapámat erre a munkára.
 
Az erdőt mindig nagyon szerettem, hiszen erdész vagyok. Sokszor választottam témának a Gödöllő körüli erdőt és lakóit.
 
Amíg a Múzsák megengedik, a Jó Isten és a gondviselés erőt ad és egészséget folytatom a festést.
 
Eddig 2 kiállításom volt Gödöllőn. Az első a 90-es évek elején festő- és erdészkollégámmal Szűcs Sámuellel közösen. Az első önálló kiállításom 2002. október 15. és november 4. között volt a Gödöllői Polgármesteri Hivatal kiállítótermében.

Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. február 3. Szerkesztette: Kabai Zoltán
Nézettség: 1,452 Kategória: Képzőművészek » Festőművészek
Előző cikk: Szőcs Géza Következő cikk: Szőnyi István

Forrás:
www.festomuvesz.hu


   







Tetszik  





Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: