Mertl Attila


Mertl Attila

1969-ben születtem. Gyermekkorom óta két dologgal szerettem foglalkozni igazán: kint barangolni a természetben, és rajzolni. E kettőnek ekkor még nem volt szoros összefüggése. Később is ez a két dolog határozta meg az életemet: a természet és a művészet. A gimnáziumban földrajz-biológia, majd földrajz-rajz tanári szakra készültem. Itt rajztanárom Zsin Judit kiváló szobrászművész volt. Érettségi után egy évig a szigetszentmiklósi Alkotóházban gyarapítottam tapasztalataimat Somogyi György festőművész segítségével. A bajai Eötvös József Tanítóképző Főiskola vizuális nevelés szakán Szalontai György festőművésztől kaptam olyan művészi, emberi útmutatást, amelyet ma is vezérfonalnak tartok mind művészeti, mind pedagógiai munkámban. Klossy Irén grafikusművésztől örökségünk, népművészetünk becsülését, értékelését tanultam. Kovács László fotóművész a művészetkritika, művészettörténet területén adott irányvonalat. 

Friss diplomásként Szigetszentmiklósra kerültem, ahol tanulási nehézségekkel küszködő gyerekeknek próbáltam-képzőművészeti tevékenységeket is igénybe véve-az olvasás és írás tudományát megtanítani. Bámulatos, mennyi segítséget tud adni a festészet, plasztika”hétköznapi” tevékenységek megoldásánál is. Nem beszélve arról, hogy milyen lendítőerővel bír az önbizalmukra, ha rájönnek, ők is tehetségesek valamiben. 

1994-től a ráckevei Szent Imre Katolikus Iskolában tanítok. Itt kaptam azt a lehetőséget, hogy végigkísérhessem a gyerekek vizuális, művészeti fejlődését 1.-8. osztályig. Eközben a kiskunlacházi Alapfokú Művészeti Iskolában, majd a ráckevei Ránki György Művészeti Iskolában is tanítottam a tehetséges növendékeket grafikára, festészetre.  

A 2005-ös év legnagyobb eredménye volt számomra, hogy művészbarátaimmal közösen megalapítottuk az Alkotóművészek és Művészetbarátok Ráckevei Egyesületét. Az Egyesület nem csak szakmai szervezet, mely kiállításokat, alkotóprogramokat szervez, hanem baráti társaság is, melynek tagjai szívesen járnak össze beszélgetni, kiállítást látogatni, vagy akár bográcsozni is. Kiváló szobrász, fafaragó, festő, tűzzománc művész, keramikus, csipkekészítő, grafikus tagjainkról tájékoztatást kaphatsz "Kortárs művészek" oldalon.

 

Eddigi kiállításaim:

1990. – 91. Baja, EJTKF Galéria

1999. Kiskunlacháza, Művelődési Központ

Áporka, Református templom

2000. Ráckeve, Kísérleti Galéria

Keve Kör kiállítás, Ráckeve, Keve Galéria

Nemzedékek kiállítás, Ráckeve Savoyai Kastély

Áporka, Református templom

2002. Kiskunlacháza, Művelődési Központ

Szigetszentmiklós, Aula Galéria

Művésztanárok kiállítás, Kiskunlacháza, MK.

2003. Zugló, Civil szervezetek háza

Pestszentlőrinc, Városháza Galéria


Szerkesztés dátuma: szombat, 2013. január 5.
Nézettség: 1,233 Kategória: Képzőművészek » Festőművészek
Előző cikk: Meretei Anikó Sydonia Következő cikk: Mester Béla

Forrás:
www.festomuvesz.hu
www.mertl-attila.atw.hu


   







Tetszik  




Képek


Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: