Martin Johann Schmidt


Martin Johann Schmidt

 

(1718, Grafenwörth - 1801, Stein)

 

Martin Johann Schmidt (u.n. Kremser Schmidt), festő. Franz Anton Maulbertsch mellett a 18. század második felének legjelentősebb osztrák festője, sokoldalú és termékeny mestere, akinek freskói és oltárképei, mitologikus-allegorikus festményei, zsánerképei és portréi a monarchia egész területén népszerűek voltak. Szerény helyi mestereknél tanult; az alsó-ausztriai Steinben és a szomszédos Kremsben élt és dolgozott évtizedeken át, 1801-ben bekövetkezett haláláig.

Steini műhelyéből vállalkozott az egymást követő, főként egyházi megbízásokra, oltárképeket, vallásos témájú táblaképeket szállított. Alsó- és Felső-Ausztria, Morvaország és Magyarország templomaiba, kolostoraiba. Sikerét, hírnevét igazolta 1768-ban a bécsi művészeti akadémiára történt felvétele is.

A század utolsó negyedében, amikor a jozefinista szemlélet uralomra jutását követően az egyházi megrendelések jelentősen csökkentek s a művészetben új követelmények érvényesültek, Kremser Schmidt, miként Maulbertsch is, új megoldásokra, stílusváltásra kényszerült. A nyolcvanas évektől mind többet foglalkozott a világi műfajokkal, profán ábrázolásokkal, sorozatban festette a kicsiny képeket a görög-római történeti jelentekkel vagy a mindennapi életből vett eseményekkel, alakokkal. Jelentős szerepet játszott kései tevékenységében a sokszorosító grafika, rézkarc.

A 18. századi festészet legkülönbözőbb irányzatai, olasz és holland mesterek inspirációja ötvöződnek sok száz alkotást magába foglaló munkásságában. Oltárképein, nagyméretű festményein erős fényhatásokkal és későbarokk drámai mozgalmassága érvényesül, bibliai történeteinek olykor egzotikus gazdagsága a Rembrandt-i példaképeket idézi, zsánerjeleneteinél a francia rokokó elevensége érvényesül, összességében nagyon is sajátos, egyéni stílusában.

 


Szerkesztés dátuma: kedd, 2012. július 3.
Nézettség: 796 Kategória: Képzőművészek » Festőművészek
Előző cikk: Marscher Róbert Következő cikk: Martin Van Meytens


   







Tetszik  





Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: