Klie Zoltán


Klie Zoltán

 

(1897, Szekszárd - 1992, Budapest)

 

Festőművész. 1919-től a fővárosi Pázmány Péter Tudományegyetem orvosi fakultásán folytatott tanulmányokat három éven át. Ezt követően a budapesti Képzőművészeti Főiskolán Vaszary János növendéke volt 1925-ig. A mester eruptív lénye, festészetének franciás szelleme nem maradt hatástalan a fiatal művészre. Csók István festőművész is hozzájárult ehhez hasonló hatásokkal, akinek pécsi nyári művésztelepén "Havihegy" című munkájára díjat is kapott (1923).

Jutalomként megkapta a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium párizsi tanulmányi ösztöndíját. 1925-27 között Párizsban tartózkodott. A KUT törzstagja, az UME alapító tagja, később alelnöke, a bécsi Künstlerbund Hagen levelező tagja volt. 1930-ban gyűjteményes tárlata volt az Ernst Múzeumban (Biai Föglein Istvánnal, Ecsődi Ákossal, Márkus Imrével és Szantrucsek Jenővel). Rendszeresen szerepelt a KUT és az UME tárlatain. Düsseldorfban, Frankfurtban, Bochumban, Varsóban, Krakkóban, Firenzében és másutt rendezett reprezentatív magyar kortárs kiállítások anyagába válogatták be munkáit.

Műveit választékos kolorit, dekoratív, posztimpresszionista hangvétel jellemzi. Egy ideig az expresszionizmus foglalkoztatta, majd a harmincas évek végén szürrealisztikus elemek is megjelentek festményein.

1959-ben műveiből kiállítást rendeztek az Ernst Múzeumban (Gábor Jenővel, Járitz Józsával és Csillag Istvánnal állított ki). 1990-ben a Vigadó Galériában, 1993-ban a Csók Galériában volt gyűjteményes kiállítása.

1938-ban, 1939-ben a balatoni ösztöndíjat, 1942-ben az erdélyi ösztöndíjat nyerte el. 1925-ben az Ernst Múzeum akvarelldíja, 1928-ban az UME festészeti díja, 1930-ban a Budapesti Hírlap pályázatának festészeti díja, 1940-ben a Városképek című kiállítás díja, illetve az aranykoszorúval díszített csillagrend (1990) jelzi Klie festői útjának elismerését és rangját.

Két alkotása a Magyar Nemzeti Galéria tulajdona. Az Izraeli Állami Múzeum is őriz műveiből.

 


Szerkesztés dátuma: kedd, 2012. július 3.
Nézettség: 1,044 Kategória: Képzőművészek » Festőművészek
Előző cikk: Klein József Következő cikk: Klisza János

Forrás:
www.hung-art.hu


   







Tetszik  




Képek


Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: