Egyre drágább játékokat hoz a Mikulás


Egyre drágább játékokat hoz a Mikulás


A legtöbb országban a Mikulás karácsonykor hozza az ajándékot, Magyarországon ugyanakkor az év utolsó hónapja kettős ünnep, a gyerekek december elején és végén is kapnak ajándékot. Családja válogatja, ki hogy éli meg ezeket az alkalmakat, ki a meghittséget, a meglepetés örömét látja benne, ki a dupla pénzköltési kényszert vagy lehetőséget. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője szerint, ahogy a többi ünnep esetében is, Mikuláskor is az anyagi lehetőségeinket szem előtt tartva arra koncentráljunk, hogy a megajándékozott meglepetésként élje meg az ünnepet.  

Néhány országban, például Magyarországon és Németországban a karácsonyi nagy ajándékozás előtt még jön a Mikulás is, igaz, Németországban még novemberben, míg nálunk december elején. A legtöbb országban ugyanakkor, például a skandinávoknál vagy a tengerentúlon nem ismerik a Mikulás mai magyar formáját, ott csak karácsonyra hoz ajándékot a gyerekeknek. A kettős ünnepet eltérően ítélik meg a családok: ki örül, hogy kétszer is van lehetőség meglepetést okozni a gyerekeknek, míg másoknak fejtörést okoz, hogy egy hónapon belül kétszer mit vásároljon, és főleg mekkora összegért.

Az internetes fórumokat böngészve eltérnek a vélemények arról, ki mekkora összegben vásárol ajándékot december elején: a többség ugyan csak édességet, gyümölcsöt, apróságot ad, legfeljebb 3000 forint értékben, több fórumozó szülő is úgy nyilatkozott, hogy legalább 5000 forint értékben vásárol játékot, és van, aki még ennél is többet költ.

Ahogy a legtöbb ünnep, a Mikulás is sokkal inkább az anyagiakról szól, mint régen. Eredetileg a Mikulás szaloncukrot, diót, csokoládét, gyümölcsöt tett az ablakba kikészített csizmákba, ma már azonban kevés helyen divat a dió, gyümölcs ajándékozása, sokkal inkább jellemző a csokoládé és a játék. Az internetes fórumokat olvasva találni olyan bejegyzést, ahol több ezer forintot érő, márkás baba ült Mikuláskor az ablakban. A gyerekekre hatnak az érdekes játékokat kínáló reklámok, illetve az egyre divatosabb játszóházi mikulásprogramok is, ahol szintén a befizetett összegért cserébe játékot kapnak a gyerekek. Nagy szerepe van a kortársaknak is: ki mit mesél, mit kapott.

„Ahogy szinte minden élethelyzetben, a Mikulás ünnepén is a szülőkön múlik, mit tanul a gyerek: mennyire fontos a családban, hogy drága játékot vegyenek, vagy mennyire a meghittségen, a meglepetés várásán van a

hangsúly. Ha ilyenkor is tudatosan, előre megtervezzük a költségeket, és időt szánunk az előkészületekre, biztos, hogy megtaláljuk, amire a gyerek épp vágyik, és ár/érték arányban is tudunk a családi kasszához igazodni. Felnőve gyermekeink így egyrészt szép emlékeket birtokolnak, másrészt maguk is továbbviszik a tanultakat, hogy ünnepekkor is pénzügyileg tudatos döntést hozzanak”” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

 

Sajtóközlemény

LWp Kommunikáció


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2014. december 4.
Nézettség: 1,972 Kategória: News
Előző cikk: Chicago EB5 Visa Assistance Center Opens Következő cikk: Fokozott megterhelést jelent a munkavállalóknak az év végi hajrá


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: