Az osztrákok, miközben haszonélvezetre hivatkoznak, tulajdonjogi igényeket támasztanak


A Földművelésügyi Minisztérium sajtóközleménye, 2014. október 21.

Az osztrákok, miközben haszonélvezetre hivatkoznak, tulajdonjogi igényeket támasztanak 

Az új magyar földtörvény kiállta a szakítópróbát – kezdte ma reggeli beszélgetését Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Kossuth Rádió műsorában. Támadják az osztrákok s az Európai Unió bizottsága is, de mi megvédjük a magyar földtörvényt: megóvjuk a magyar földet is. A magyar föld sorsát a magyar gazdák gondjára bízzuk.

Az osztrákok lelepleződtek, ugyanis ők a haszonélvezeti jog eltörlését kisajátításként értelmezik. Ebből is kitűnik: burkolt tulajdonszerzésre tettek kísérletet 1994 óta, amióta tilos a külföldiek tulajdonszerzése Magyarországon. Azért támadják a földtörvényt, mert megakadályozza a spekulánsok térnyerését - hívta fel a figyelmet Fazekas Sándor.

Ebben a vonatkozásban az osztrák gazda is spekuláns. Ezek az osztrák gazdák a haszonélvezetet anyagi ellenszolgáltatás fejében szerezték meg. A befektetéseik csalárd ügyleteken alapulnak. A külföldiek tulajdonszerzése Magyarországon a korábbi földtörvény alapján is tilos volt, de az új földtörvény bezárta ezt a kiskaput. Ezért támadják Magyarország Kormányát osztrák gazdák, a spekulánsok és az osztrák kabinet, beleértve az agrárminisztert is. Haszonélvezeti jogot igyekeztek szerezni azért, hogy a törvényi tiltást megkerülve tulajdonosok legyenek. Az ilyen jogügylet azonban büntetőjogi kategória.

Az osztrák és más európai jogfelfogások is abból indulnak ki, hogy a több évtizedes haszonélvezeti jog az egyenlő a tulajdonjoggal. Ám tulajdonjogot nem lehet szerezni sem 1994-es magyar jogszabály, sem az új földtörvény alapján. Különösen nem haszonélvezettel. A haszonélvezetnek és a tulajdonjognak el kell válnia egymástól. Az osztrákok, miközben haszonélvezetre hivatkoznak, tulajdonjogi igényeket támasztanak – zárta az interjút a miniszter.

(FM Sajtóiroda)


Szerkesztés dátuma: kedd, 2014. október 21. Szerkesztette: Antal Edit
Nézettség: 2,204 Kategória: News
Előző cikk: Álmos Király Televizió Következő cikk: Bárka program emailből: Fenyőerdő Tatárszentgyörgy és Lajosmizse között.


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: